latinica  ћирилица
16/05/2020 |  13:43 | Autor: SRNA

Srpske organizacije u Crnoj Gori zadovoljne odnosom vlasti u Srbiji

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je da su sve srpske organizacije izuzetno zadovoljne odnosom aktuelne vlasti u Srbiji prema srpskom narodu u Crnoj Gori.
Andrija Mandić (Foto:Tanjug/D.G.)) -
Andrija Mandić (Foto:Tanjug/D.G.))

Mandić je u ime prisutnih predstavnika srpskih organizacija iz Crne Gore, koji su učestvovali u konferencijskom razgovoru sa predsjednikom Srbije, zahvalio Aleksandru Vučiću za interesovanje za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

Vučić je danas ponovio da je Srbija i dalje spremna da u legalnim okvirima pomogne sunarodnicima, vodeći računa da se ni na koji način ne miješa u unutrašnja pitanja druge države.

On je naglasio da će Srbija narednih dana uputiti pomoć srpskim nacionalnim, kulturnim i naučnim institucijama Srba u Crnoj Gori, koja se bave zaštitom identiteta.

Vučić je istakao da je Srbija bila veoma zabrinuta zbog privođenja i zadržavanja episkopa budimljansko-nikšićkog Јoanikija i osam sveštenika, kao što je zabrinuta i zbog progona srpskog naroda i cjelokupne Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, Srbiji jhe u interesu da Srbi ostanu na svojim ognjištima u Crnoj Gori i da se svim legalnim sredstvima bore za nacionalni, duhovni, kulturni i jezički identitet kako bi, kao autohton narod, sačuvali sve ono što su vjekovima baštinili na prostorima današnje Crne Gore.

On je rekao da je Srbija bila spremna da kao direktni strani investitor uloži kapital u značajne projekte u Crnoj Gori.

- Željeli smo da kupimo Luku Bar i investiramo u još neke značajne ekonomske potencijale u Crnoj Gori, nudeći više novca od drugih, ali nam to nije bilo dozvoljeno - rekao je Vučić.

Sa predsjednikom Srbije razgovarali su i predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović i Nikola Minić, te predstavnici "Matice srpske" u Crnoj Gori Vladimir Božović i Јelica Stojanović.

Konferencijskom razgovoru prisustvovali su i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Јoković, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić, predsjednik Instituta za srpsku kulturu Budimir Aleksić, predsjednik Udruženja srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine Bećir Vuković i direktor Srpske kuće Emilo Labudović.