latinica  ћирилица
16/05/2020 |  14:52 ⇒ 14:58 | Autor: in4s.net

Vladika Јoanikije: Hvala narodu, posebno mi je žao djece koju su pretukli

Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije u prvoj izjavi poslije izlaska iz zatočeništva koju je dao za Novosti rekao je da veruje da će u Crnoj Gori poslije nekoliko dramatičnih dana nastupiti mir i da će se problemi između Crkve i vlasti rješavati u tolerantnijem ambijentu.
Vladika Јoanikije se obraća okupljenima (foto: Luka Zeković) -
Vladika Јoanikije se obraća okupljenima (foto: Luka Zeković)

Hiljade Nikšićana na veličanstven način poslije ponoći dočekalo je sa radošću svoga vladiku i sveštenike Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Ulica Nikole Tesle u kojoj se nalazi zgrada Osnovnog suda bila je tijesna da primi staro i mlado, čak i djecu da u gluvo doba noći pozdrave njegovo preosveštenstvo.

- Boravio sam u korektnim uslovima u stanici policije i nemam razloga da se žalim. Ne mogu zamjeriti ljudima koji tu rade jer su se prema meni lijepo ponašali. Međutim, po izlasku iz pritvora saznao sam da je u protestima dosta omladine pretučeno u Nikšiću, čak i djeca. To nije smjelo da se dogodi - rekao je vladika Јoanikije.

Na pitanje Novosti kako je doživio euforiju i slavlje svojih sugrađana koji su ga dočekali ispred zgrade Osnovnog suda, vladika je rekao:

- Bilo je zaista veličanstveno. Zahvalan sam narodu Nikšića i Crne Gore na istrajnoj i iskrenoj podršci. Ali posebno mi je žao djece koju su policajci prebijali i to najoštrije osuđujem.