latinica  ћирилица
16/05/2020 |  15:06 | Autor: SRNA

Prijedor: Skromno obilježavanja 16. maja

U Prijedoru je obilježen 16. maj, Dan grada, ali bez organizacije tradicionalnih manifestacija zbog epidemiološke situacije.
Obilježen 16. maj, Dan grada Prijedor - Foto: SRNA
Obilježen 16. maj, Dan grada PrijedorFoto: SRNA

 Tim povodom položeni su vijenci na spomenik partizanima poginulim prilikom oslobađanja grada na današnji dan 1942. godine i na spomenik "Za krst časni" poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Zamjenik gradonačelika Prijedora Aleksandar Miljuš rekao je da su objektivne okolnosti uticale da ovaj dan obilježe skromno uz polaganje vijenaca na dva mjesta za poginule borce iz Drugog svjetskog i odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Nadamo se da ćemo iduće godine dočekati ovaj dan u punom sjaju i ambijentu kako to dolikuje Prijedoru za njegov praznik - rekao je Miljuš novinarima.

O događajima prije 78 godina, kada je prvi put oslobođen Prijedor u Drugom svjetskom ratu, govorio je predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić.

- Kozarski borci su uz pomoć boraca sa Grmeča i sa Banije donijeli slobodu gradu Prijedoru. To je bio veliki uspjeh kozarskih partizana koji je za Narodnooslobodilački pokret značio mnogo - istakao je Rodić.

On je dodao da je u tim teškim borbama poginulo 39 partizana za slobodu ovog grada. "Oni su likvidirali čitavu neprijateljsku posadu koja se ovdje nalazila, a to je bilo oko 1.200 domobrana, oko 200 ustaša i nešto milicije koja je služila okupatoru", naglasio je Rodić.

Rodić je dodao da je od tog trenutka Prijedor počeo da živi slobodno, a ilegalni komunistički pokret na čelu sa Mirom Cikotom organizovao je dolazak prvih aviona, te da se odatle počelo stvarati Јugoslovensko ratno vazduhoplovstvo, dok je 21. maja u Lamovitoj formirana Prva krajiška proleterska udarna brigada.

Na spomen-obilježja ijence su danas položile delegacije grada Prijedora, Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, te gradske Organizacije rezervnih vojnih starješina, pripadnici prijedorskog garnizona Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i predstavnici Gradske organizacije SUBNOR-a.

Ovo je druga godina zaredom kako se Dan grada obilježava u vanrednim okolnostima. Prošle godine uzrok je bila poplava, a ove epidemija virusa korona.

Zbog epidemiju ove godine su izostale tradicionalne ulične trke i Međunarodni festival horova "Zlatna vila", kao i susret sa prijateljima iz bratskih gradova.

Čestitke gradonačelniku Milenku Đakoviću i građanima Prijedora uputili su, između ostalih, župan Novog Mesta, rukovodioci MEG projekta i banjalučke kancelarije Misije OEBS-a u BiH.

Muzej Kozare je povodom Dana grada otvorio nekoliko digitalnih izložbi koje se mogu pogledati na sajtu ove ustanove i na sajtu grada, a Turistička organizacija je izradila nekoliko promo stikera posvećenih gradu Prijedoru.

Video čestitku gradu uputili su izviđači, te mnogobrojni poslovni subjekti i građani iz susjednih opština.

Prigodan program povodom Dana grada emitovaće se večeras na programu Radio-televizija Prijedor kada će, osim intervjua sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem, biti premijerno emitovan i spot posvećen prazniku pod nazivom "Prijedore, ti si naše blago".