latinica  ћирилица
16/05/2020 |  17:49 | Autor: sputniknews.com

Četiri grada u Ukrajini prijete otcjepljenjem

Zamjenik predsjednika komiteta Savjeta federacije Rusije za međunarodna pitanja Vladimir DŽabarov izjavio je da bi Ukrajina mogla da ostane bez četiri grada.
Odesa (Foto: inyourpocket.com) -
Odesa (Foto: inyourpocket.com)

Kako je rekao, Ukrajina bi mogla izgubiti gradove Odesu, Herson, Nikolajev i Zaporožje, jer su podjele unutar društva veoma duboke, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, Rusiju zabrinjava aktuelna situacija u Ukrajini jer predsjednik Vladimir Zelenski u suštini ne vlada zemljom, dok “određene sile“ mogu potkopati državnost Ukrajine.

- Zabrinuti smo zbog takve situacije. Podjele u ukrajinskom društvu su veoma duboke – za jugoistočnim regionima, koji ne žele ni da čuju za povratak u sastav Ukrajine, mogli bi poći i Odesa, Herson, Nikolajev, Zaporožje, koji za sada čekaju - rekao je DŽabarov.

On je takođe pretpostavio da bi do kraja godine Kijev mogao da najavi povlačenje iz Minskih sporazuma, istakavši da ukrajinske vlasti uopšte ne namjeravaju da nešto preduzmu u cilju izvršavanja obaveza iz tog dokumenta.

DŽabarov je ocijenio i nedavnu posjetu zamjenika šefa administracije predsjednika Rusije Dmitrija Kozaka u Berlin, gdje je na bilateralnom sastanaku razgovarao sa njemačkom stranom o situaciji u Ukrajini.

- Važno je što su pregovori održani u bilateralnom formatu, bez predstavnika Ukrajine, što bi moglo doprinijeti tome da razgovori o realizaciji Minskih sporazuma pređu u fazu konstruktivnog djelovanja - istakao je on.

Pritom, DŽabarov je podsjetio da Rusija nije strana koja učestvuje u konfliktu u Donbasu.