latinica  ћирилица
16/05/2020 |  18:50 ⇒ 17/05/2020 | 09:29 | Autor: RTRS

Iz Hrvatske podrška, iz BiH osuda za tzv. blajburške žrtve (FOTO/VIDEO)

Uprkos osudama dijela domaće i međunarodne javnosti, u sarajevskoj katedrali služena je misa za vojnike tzv. Nezavisne države Hrvatske i civile ubijene u austrijskom Blajburgu, krajem Drugog svjetskog rata.
Anifašisti u Sarajevu (foto: Didier Torche / Oslobođenje) -
Anifašisti u Sarajevu (foto: Didier Torche / Oslobođenje)

Prisustvo službi, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić, bilo je rezervisano samo za odabrane predstavnike hrvatskog naroda. Istovremeno u neposrednoj blizini sarajevske katedrale održan je protest. Održavanje mise za tzv. blajburške žrtve, osudili su najviši zvaničnici Republike Srpske.

Anifašisti u Sarajevu ispred Filozofskog fakulteta (foto: Didier Torche / Oslobođenje)

Pred svega dvadesetak odabranih i po kriterijumima vrhbosanske nadbiskupije dostojnih učesnika misnog slavlja, održan je obred za duše pripadnika NDH, njihove porodice i druge civile stradale u Blajburgu prije 75 godina. Time je ideologija Blajburga preko Zagreba spuštena u Sarajevo - isti onaj grad koji je i ranije odavao počast tzv. "blajburškim stradalnicima". Za prvog čovjeka Rimokatoličke crkve u BiH današnja misa predstavlja molitvu za upokojene, koja nema veze ni sa jednim režimom i ideologijom.

- Ne možemo zaboraviti one koji su završili svoj zemaljski život u tako teškim prilikama, bili mučeni i kojima je na nečovječan način oduzet život. Tko izgubi poštovanje prema takvim žrtvama, pitamo se koje i kakve vrijednosti u sebi nosi - istakao je kardinal Vinko Puljić.

Nakon jednoipočasovne službe učesnici su se razišli bez oglašavanja pred mnogobrojnim novinarima, koji su očekivali odgovor na pitanje – za koga je služena današnja molitva!? Umjesto njih – na sarajevskim ulicama u neposrednoj blizini katedrale, odgovarali su okupljeni građani koji sebe neformalno nazivaju "antifašistima".

Danas partizanske pjesme, petokrake, kozaračko kolo, Titove slike - u znak protesta protiv mise; a prije samo dvije i po decenije - vijenci u Miljacki, komemoracija i četverodnevno sjećanje na, kako ih proglasiše tada "nevine žrtve" Blajburga, koje su samo u Sarajevu likvidirale više od deset hiljada Srba, Јevreja, Roma i drugih.

- Fašiste su uništile i Bosnu i Sarajevo i sve. Tito je za mene jedini predsjednik kojem ću ja stati ljubiti ruku - kaže  djevojčica Amina Trlo, a slično poručuje i njena sugrađanka Nazifa Јamak: 

"Rođena sam kao antifašista, otac mi je bio antifašista i umrijeću kao antifašista".

Nijaz Skenderagić potpredsjednik SABNOR-a, poziva se na tekovine NOB-a.

- Odgovor antifašističkog slobodarskog Sarajeva, građanskog kakvo je uvijek bilo u istoriji svima onima koji iz susjedstva donose loše poruke, da taj virus neofašizma, odnesu odavde - poručio je Skenderagić.

Kolo u centru Sarajeva (foto: A. Čengić - E. Idrizović)

I baš kao demonstranti danas i sarajevski političari prethodnih dana, utrkivali su se ko će glasnije da kaže, kako je Sarajevo oduvijek bilo antifašističko. U toj mitomaniji zaboravili su kako su referendumom rasparčali Titovu tvorevinu – Јugoslaviju, krajem prošlog vijeka. Kako su u godinama koje su uslijedile, većinu stvarnih antifašista, narodnih heroja i potomaka likvidirali ili protjerali.

Čak i iz naziva ulica, trgova, škola...Njihova mjesta ustupili pripadnicima Handžar divizije, fašističkim agitatorima i antisemitima, poput Mustafe Busuladžića, čije ime već treću godinu, nosi škola u naselju Dobroševići. I mnogo duže, jedna sarajevska ulica. I dok Sarajevo ispoljava svoj dvostruko baždareni antifašizam, iz Srpske, danima već jedinstvena osuda služenja mise za duše ubijenih ustaša u Bleiburgu. Uvreda je to i poniženje svih žrtava umorenih u Јasenovcu, i drugim stratištima.

- Ovaj događaj sada na neki način jeste provokacija ali je prije svega poniženje za sve one žrtve - istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglašava da svi oni na Blajburgu nisu bili nevini.

- Da su imali čiste prste ne bi bježali. Gdje su bježali i zašto su bježali, jasno je svima i zbog čega - naglašava Milorad Dodik.

Šta znači današnja misa u Sarajevu za djecu, zvjerski ubijenu u banjalučkom selu Šargovac? Šta znači za djecu koja su poklana, za Јasenovac, Donju Gradinu Јadovno? I koliki je grijeh moliti se za zločince, zapitao je danas kardinala Puljića i ministar pravde Srpske Anton Kasipović. Poistovjećujući se sa protestima građana Sarajeva, a u ime diplomatskog kora u BiH, i šef misije OEBS-a, položila je vijence na spomenik žrtvama fašizma u sarajevskom naselju Vraca kao i na Јevrejskom groblju.

- Naše prisustvo ovdje znak je poštovanja žrtava fašizma i bilo koje njihove porodice osjećaju - istakla je Ketrin Kavalek, šef misije OEBS-a u BiH.

Misa zadušnica služena je uz jake mjere obezbjeđenja oko sarajevske katedrale i blokade svih okolnih ulica koje vode ka objektu koji se još zove papinska katedrala, jer ju je pohodio i papa Ivan Pavle Drugi. No on je tada i u Sarajevu i u Banjaluci služio mise druge vrste i drugačijih poruka od današnjih.