latinica  ћирилица
16/05/2020 |  19:33 ⇒ 17/05/2020 | 09:28 | Autor: RTRS

Banjaluka - grad turističkih potencijala (VIDEO)

Banjaluci je teško odoljeti. Turistička ponuda grada privlači sve veći broj posjetilaca. Šta to Banjaluku čini tako posebnom?
Tvrđava Kastel - Foto: Wikipedia
Tvrđava KastelFoto: Wikipedia

Brojne kulturno-istorijske znamenitosti ovaj grad čine ponosnim. Spoj tradicionalnog i modernog, ogleda se u svakom kutku Banjaluke. Vječita je muza umjetnicima, zato je otisak prošlosti jasno vidljiv, kulturne ustanove ovog grada stvarali su velikani.

- Na konkursu za Banski dvor i Bansku palatu pobijedio je jedan tim koji se sastojao od tri čovjeka. Јovan Ranković, Anđelija Pavlović i Јovanka Bončić Katarinić. Upravo ta posljednja pomenuta Јovanka Bončić Katarinić je najznačajnija po tome što je to prva žena inženjer arhitekture, ne samo na području Kraljevine bivše Јugoslavije, nego i u Njemačkoj - istakao je turizmolog Zoran Sanković.

Gospodska ulica, Kastel, Banski dvor, Hram Hrista Spasitelja, Ferhadija, samostan Marija Zvijezda, muzeji, pozorišta – samo su dio ponude u kojoj turisti istinski uživaju. Pitanje je šta to Banjaluku čini tako posebnom?

- Taj neki poseban ćeif i šmek i lokalne priče, te neke stvari koje se možda vide pored Banjaluke, poput raftinga, dajaka, to je po meni najbolja stvar koja može da se vidi ovdje, jer čini neku razliku zbog koje će neko maksuz da dođe u grad - naglasio je Robert Dacešin, autor bloga "RIO priče s putovanja".

Muzičar Miro Јanjanin priča o urbanim legendama grada.

- Urbana legenda je da su piloti helikoptera u ratu i oni poslije rata, čudili se stranci, šta to tako miriše nad Banjalukom? Miriše lipa. I nema onog čovjeka koji bi došao, sjeo na klupi ispod lipe, a da se ne bi zaljubio u nekoga - naglašava Јanjanin.

Sva ljepota Vrbasa ogleda se u tradicionalnim vrijednostima ovog grada, među njima je čuvena banjalučka lasta, dajak, kajak, rafting, uvijek topla Vrućica. Banjaluka turistima budi sva čula. Kultura, istorija, avanturizam ili izvrsna gastronomska ponuda. Od ćevapa, sira, vruće jagnjetine, boze pa sve do izuzetnih domaćih proizvoda u Krajiškoj kući.

- Prerađevine od voća, prerađevine od povrća, mesni, suhomesnati program, prerađevine od mlijeka, prirodna kozmetika, sporedni šumski proizvodi, ljekobilje, čajevi, ne znam šta od toga čovjek može da izdvoji. Piva, vina, sve to što imamo, čini se da je svaki od tih proizvoda za sebe - reko je Draško Ilić, direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

U Banjaluci ćete naći prijatelje i to za sva vremena. Srdačnost Banjalučana oduvijek je na cijeni, jer divna energija ovog grada, puni vam dušu svakom novom posjetom.