latinica  ћирилица
16/05/2020 |  19:41 ⇒ 17/05/2020 | 09:28 | Autor: RTRS

Protiv vladike Јoanikija podignut optužni prijedlog

Vladika budimljansko-nikšićki Јoanikije i osam sveštenika pušteni su kasno sinoć iz pritvora u Nikšiću, a ispred zgrade Osnovnog suda u tom gradu dočekalo ih nekoliko hiljada građana. Protiv vladike Јoanikija i sveštenika podignut je optužni prijedlog, zbog, kako je navedeno, nepostupanja u skladu sa odredbama Ministarstva zdravlja u vezi sa spriječavanjem širenja virusa korona.

72 časa nakon što su pritvoreni, vladika budimljansko-nikšićki i osam sveštenika kasno sinoć pušteni su iz pritvora u Nikšiću, a pred zgradom Osnovnog suda dočekalo ih je nekoliko hiljada građana.

- Mi ćemo se boriti i za slobodu vjere i za čast svakoga čovjeka i ljudskog dostojanstva, časti i obraza svakog građanina, pojedinca, bez obzira ko je i kako se izjašnjava i kojoj partiji pripada. Treba nam sloboda i poredak u našoj državi - kaže Јoanikije, vladika budimljansko-nikšićki.  

Protiv njega i svih osam sveštenika podingut je optužni prijedlog.

- Zato što su 12. maja u Nikšiću postupili suprotno odredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta, litije, ulicama grada Nikšića - naglašava Stevo Šekarić, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva, Nikšić.

Zbog ovih dešavanja predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, održao je konferencijski sastanak sa predstavnicima srpskih kulturnih, intelektualnih i političkih organizacija. On je rekao da nema ništa protiv toga da sa predsjednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem razgovara o položaju Srba u toj zemlji, ali da bi teško razumjeli stavove jedan drugog.

- Srbija će biti uz svoj narod, Srpsku pravoslavnu crkvu, da poštuje Crnu Goru kao državu, ali ne može da ćuti, da zanijemi pred onim što se njenom narodu dešava - poručio je leksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Novi sastanak biće održan kada epidemiološka situacija dozvoli slobodno kretanje u regionu, a njemu će, najavio je Vučić, prisustvovati i patrijarh srpski Irinej, predsjednica Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Današnjem je prisustvovao i Andrija Mandić, lider crnogorskog demokratskog fronta, koji je rekao da je puštanje sveštenstva iz pritvora dobra stvar, ali da neće riješiti krizu u kojoj se Crna Gora nalazi od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

- Sada vlast teško zloupotrebljava epidemiju birusa korona tako što tu epidemiju, iako u Crnoj Gori nema gotovo više nikoga zaraženog, oni ne žele da prekinu, očekujući da će protest građana da bude još snažniji nego što je bio - istakao je Andrija Mandić, Demokratski front, Crna Gora.

Vladiki Јoanikiju i sveštenicima određen je pritvor poslije litije u Nikšiću kojom je obilježen 12. maj - Dan Svetog Vasilija Ostroškog. Kriza u Crnoj Gori ne jenjava od decembra, kada je usvojen Zakon o slobodi vjerosipovijesti, kojim je utvrđeno imovinsko pravo države nad vjerskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore. Ovo je dovelo do dvomjesečnog organizovanja litija širom Crne Gore.