latinica  ћирилица
16/05/2020 |  21:09 ⇒ 21:19 | Autor: RTRS

Posljednji napad na Srbe u Vukovaru samo je jedan u nizu incidenata (VIDEO)

Nakon što je u medijima objavljen snimak napada pripadnika navijačke grupe zagrebačkog Dinama na nekoliko mlađih građana srpske nacionalnosti, portal srbi.hr objavio je još nekoliko incidenata koji su do sada prošli bez medijske pažnje.
Napad na vukovarske Srbe (foto: print screen youtube) -
Napad na vukovarske Srbe (foto: print screen youtube)

Nekoliko napadača je u četvrtak oko podne na parkingu u centru Vukovara fizički nasrnulo na dvadesetčetvorogodišnjaka i dvadesetdevetogodišnjaka srpske nacionalnosti. Prema još nepotvrđenim informacijama riječ je o pripadnicima navijačke grupe Bed blu bojs.

Kako piše Večernji list, policija je privela nekoliko osumnjičenih i pronašla kombi zagrebačkih registarskih tablica u kojem su navodno neki od privedenih išli na sahranu jednog vukovarskog branitelja.

Iz Policijske uprave vukovarsko-sremske je saopšteno da je mlađi prevezen u Opštu županijsku bolnicu Vukovar gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede, dok stariji mladić nije povrijeđen.

Snimak napada napravili su najvjerovatnije sami napadači. Policija je obavijestila javnost da su napadnute dvije osobe iako se na snimku vidi da je najmanje šest napadača napalo trojicu mladića, a da je jedan od njih lakše povrijeđen.

Dvadesetčetvorogodišnjak je prevezen u vukovarsku bolnicu gdje su mu ustanovljene lakše povrede, dok je dvadesetdevetogodišnjak prošao bez povreda. Početak napada se jasno vidi na snimku, a kako kaže jedna od žrtava, u kratkoj izjavi za portal srbi.hr, snimak nije cijeli jer nema najbrutalnijeg dijela.

Provokacije i u restoranu

– Istoga dana dogodio se i upad u Vukovarski restoran “Mornar“ u kom se skupljaju pripadnici srpskog naroda u Vukovaru, a dva starija čovjeka tada su povikala “Za dom spremni“ i “Dubok ovaj Dunav“. I oni su se takođe navodno vraćali sa sahrane jednog vukovarskog branitelja.

Samostalna demokratska srpska stranka saopštila je da će uputiti zvaničan apel Ministarstvu unutrašnjih poslova i gradskoj vlasti da učine sve kako bi se pronašli napadači.

- Takođe ćemo stupiti i u kontakt sa porodicom povrijeđenog mladića kako bi vidjeli kako ćemo dalje reagovati u zavisnosti od njihovih osjećanja i mišljenja – poručio je predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar.

Prema saznanjima potrala srbi.hr, ovom napadu prethodio je napad na maloljetne pripadnike srpske nacionalnosti u ponedjeljak u kasnim večernjim satima u Borovom naselju. Oni su tada jednom od maloljetnika poručili da pozove starije kolege kojima su prijetili batinama. Nakon toga primjetno je bilo povećanje mjera bezbjednosti u gradu, pogotovo u večernjim satima kada je gradom patroliralo nekoliko policijskih vozila i kombija.

Reagovalo i Zajedničko vijeće opština

Povodom napada na dvojicu pripadnika srpske nacionalnosti u Vukovaru reagovalo je saopštenjem i Zajedničko vijeće opština. Saopštenje prenosimo u cijelosti.

– Napad na dvojicu vukovarskih Srba koji se dogodio u četvrtak, 14.05.2020. godine, oko podne u samom centru Vukovara, na trgu Republike Hrvatske, već je po ustaljenoj praksi u medijskom prostoru kvalifikovan kao navijački sukob. Napad u kojem veća grupa mladića naoružana suzavcem i hladnim oružjem u sred bijela dana napadne dvojicu mladića sa leđa nikada ne može i ne smije biti kvalifikovan kao navijački sukob. Ovakva kvalifikacija samo je pokušaj da se opravdaju postupci određenog kruga ljudi koji u posljednje vrijeme utjeruju strah u kosti preostalim Srbima u Vukovaru i okolini. Srpske institucije neće dozvoliti da ovakvi incidenti postanu uobičajeni i koristiće sva raspoloživa pravna sredstva da se počinioci ovakvih i sličnih događaja pronađu i osude – stoji u zvaničnom saopštenju ZVO-a.

Nije izolovan slučaj, u novembru napadnuti i zaposleni u jednoj srpskoj instituciji

Ovo nisu jedini incidenti, a jedan od napada vukovarskih Bed blu bojsa dogodio se krajem novembra prošle godine kada su napali troje zaposlenika jedne srpske institucije, među kojima su bile i dvije žene.

Јedna od žrtava napada, koja je željela da ostane anonimna, izjavila je kako ih je tokom radnog vremena oko 11 časova prijepodne na putu za Borovo presreo tamno-sivi kombi u vukovarskom naselju Priljevo, a putnici su im pokazali rukom da se zaustave.

– Šofer je odmah prepoznao da se u kombiju nalaze pripadnici Udruženja navijača Dinama “Bed Blu Bojs“ iz Vukovara. Prišli su nam lijevom saobraćajnom trakom i vozili uporedno sa nama i pokazivao rukom da stanemo. Vozač je prepoznao članove “Bed Blu Bojsa“, ali su stali ispred nas pa smo morali da usporimo jer se uporednoj traci vozili automobili pa nismo mogli da ih zaobiđemo. U sekundi je iz kombija počelo da izlazi 15-ak momaka sa fantomkama, ali dvojica nisu bili maskirani. Nakon nekoliko sekundi bili smo opkoljeni napadačima koji su imali namjeru da nas napadnu i da razbijaju automobil i naš šofer je dao gas kako bismo im pobjegli, ali su napadači odmah ušli u kombi i krenuli za nama – rekao je za ovaj portal jedan od troje radnika u napadnutom vozilu.

Izvor: srbi.hr