latinica  ћирилица
16/05/2020 |  21:45 | Autor: SRNA

Suzavcem na demonstrante u Varšavi

Policija u Varšava upotrijebila je večeras suzavac protiv demonstranata koji traže od Vlade da brže reaguje i pokrene privredu nakon blokade zbog pandemije virusa korona.

Stotine demonstranata okupilo se u centru Varšave noseći transparente na kojima je pisalo "Rad i hljeb" i "Biće ponovo normalno".

Policija je blokirala planirani marš rekavši da su javna okupljanja zabranjena.

- Nažalost, suočavamo se sa slučajeva agresije prema policiji. Zbog napada na službena lica koristimo metode direktne konfrontacije kao što su fizička sila i suzavac - saopštila je policija Varšave.

Јacek Buri, senator i član glavne poljske opozicione grupacije Građanske koalicije, rekao je da ga je policija privela tokom protesta i da su protiv njega primijenili silu.

Kao senator, Buri ima imunitet od procesuiranja zbog učestvovanja u protestima.

Policija je saopštila da senator nije uhapšen već da je sam ušao u policijsko vozilo i odbio da izađe.

Poljska posljednjih sedmica ublažava restrikcije uvedene zbog pandemije virusa korona da bi spasila ekonomiju. Od ponedjeljka, 18. maja, počinju da rade frizerski saloni i restorani uz nove mjere bezbjednosti.

Demonstranti tvrde da je mjere restrikcije potrebno što brže ukinuti da bi mogli da žive i rade.

Vlada je saopštila da će određene mjere restrikcije ostati na snazi još jedno vrijeme da bi se sačuvalo zdravlje građana i spriječilo širenje virusa.

U Poljskoj je potvrđeno 18.257 slučajeva virusa korona, dok je 915 ljudi umrlo.