latinica  ћирилица
17/05/2020 |  13:41 | Autor: SRNA

"Da nije bilo virusa korone, svi iz Zagreba i Sarajeva bili bi u Blajburgu"

Direktor Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da bi, da nije bilo virusa korona, svi iz Zagreba i Sarajeva kao i uvijek otišli u Blajburg.
Savo Štrbac (Foto: Medija centar Beograd) -
Savo Štrbac (Foto: Medija centar Beograd)

Štrbac je napomenuo da se slomom fašizma u Јugoslaviji očekivalo da se kvislinzi u tadašnjoj državi predaju, ali da su neki nastavili put prema Austriji sa namjerom da se predaju saveznicima.

- Oni nisu svi pobijeni. Neki su išli na taj put pješke kroz Sloveniju, Vojvodinu, do Makedonije čak. Prolazili su kroz mjesta koja su stradala u Drugom svjetskom ratu i narod je izlazio, iscrpljivao ih glađu, batinao ih i stradalo ih je dosta u tim kolonama - rekao je Štrbac za Televiziju "Pink".

On je podsjetio da je Sabor Hrvatske 1995. godine preuzeo pokroviteljstvo nad manifestacijom u Blajburgu.

Istoričar Momčilo Diklić ukazao je da Hrvatsko izdvaja više sredstava za obilježavanje Blajburga nego što to radi za borbu protiv antifašizma.

- Hrvatska je većinskim djelom učestvovala na strani fašista. Današnjoj Hrvatskoj i Katoličkoj crkvi okosnicu čini režim NDH Ante Paveljića. To je stvarno, a formalno nije tako, jer u dokumentima kao što je Ustav oni se pozivaju na antifašizam - rekao je Diklić.

Prema njegovim riječima, Hrvati pokušavaju da obmanu svijet "ali se vidi njihova prava orijentacija".