latinica  ћирилица
17/05/2020 |  13:54 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

Kovačević: SDS ambasador snaga koje žele nestanak Srpske (VIDEO)

Komentarišući Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim je propisano da strane sudije više neće biti u ovom sudu, koji nije dobio saglasnost nadležne komisije u parlamentu BiH i protiv koga je bio poslanik SDS-a Dragan Mektić, Radovan Kovačević, potparol SNSD-a je ocijenio da je riječ o licemjerstvu.
Dnevnik 1 - Foto: RTRS
Dnevnik 1Foto: RTRS

- Kada je Ustavni sud BiH donio sramnu presudu o poljporivrednom zemljištu, odnosno da se Srpskoj oduzme značajan dio teritorije koji bi bio kao površina opština Zvornik, Modriča i Ugljevik, Narodna skupština je usvojila zaključke u kojima je navedeno da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama ne treba da učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka dok strane sudije ne odu iz ovog suda - istakao je Kovačević, gostujući u Dnevniku 1.

On je naglasio da je tada Mektić rekao da ga ovo ne obavezuje i ne zanima šta kaže Narodna skupština i aktivno nastavio da radu u parlamentu BiH i bio predlagač rješenja koje su bile na našu štetu, ali i glasao za štetne odluke.

Mektić je sada, prema riječima Kovačevića, omogućio Bošnjacima da preglasaju Srbe i Hrvate i da iz Ustavnopravne komisije ode poruka da navedeni zakon nije usklađen sa Ustavom, iako je u potpunosti usklađen.

- SDS se na ovaj način u potpunosti razotkrio kao ambasador i predstavnik snaga koje žele nestanak Republike Srpske, jer strane sudije u Ustavnom sudu BiH imaju samo jedan cilj, a to je da polako ukinu Republiku Srpsku. Svi koji glasaju da ove sudije ostanu ne žele Republiku Srpsku - kategoričan je Kovačević.

On je rekao da ne očekuje podršku PDP-a i SDS-a za bilo šta što je dobro za Srpsku, pa tako ni za pitanje koje se tiče Ustavnog suda BiH.

Očekuje, dodao je, "da će nastaviti sa sramnom politikom i da žele da završe posao sa Centralnom izbornom komisijom BiH gdje su izabrali svoja dva člana, umjesto neutralnih eksperata iz oblasti izbornog prava".

- Nastaviće sa izborom partijskih poslušnika koji nemaju veze sa izbornim zakonodavstvom kako bi došli u poziciju da lažiraju rezultate izbora i da se na taj način pokušaju približiti povjerenju koje SNSD uživa kod građana Srpske - kaže Kovačević.

On je podsjetio da je SNSD jak zato što mu povjerenje daju građani Republike Srpske.

- SNSD-u su građani uvijek na prvom mjestu što će ostati i u narednom periodu u Sarajevu ili bilo kojoj drugoj adresi. SNSD će nastaviti da radi ono što je jedno bitno, a to je briga za Srpsku i sve građane - zaključio je Kovačević.

Kovačević je komentarisao i jučerašnju misu u Sarajevu za tzv. balajburške žrtve.