latinica  ћирилица
17/05/2020 |  14:42 | Autor: SRNA

Perović: Crkva je pred svakim sudom "čista"

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović poručio je crnogorskim vlastima da podižu optužnice, ali da nemaju osnova za pravnu osudu, jer je Crkva pred svakim sudom "čista".
Gojko Perović - Foto: RTRS
Gojko PerovićFoto: RTRS

- Mi vjerujemo da smo pred svakim sudom čisti i bez grijeha. Što se tiče pozitivnih propisa, mi smo potpuno mirni. Pravna opasnost u tom smislu je ništavna, nema osnova za pravnu osudu - rekao je Perović za Radio Beograd.

On je poručio da će se nastaviti litije sa prvom mogućnošću javnog okupljanja u Crnoj Gori, što bi trebalo da bude uskoro, ako "opet neko ne nađe za shodno da tu temu zloupotrijebi".

- Naš problem nije korona nego nepravda. Kruna te nepravde je antiustavni pokušaj da se stvori državna crkva, a to je namjera ovog zakona o slobodi vjeroispovijesti. I to više ne treba uvijati u oblande - naglasio je Perović.

Perović je ukazao da to više nije pitanje samo imovine ili položaja sveštenika, već pitanje "novog duha koji hoće nasilno da ubaci državu u crkvu".

- Dok se ne steknu uslovi za litije, organizovaćemo saborne molitve - rekao je otac Gojko, koji ne očekuje dalje zaoštravanje.