latinica  ћирилица
17/05/2020 |  14:54 ⇒ 14:59 | Autor: SRNA

Počelo rušenje Nacionalnog pozorišta Albanije, usportivili se glumci (VIDEO)

Albanske vlasti započele su rušenje Nacionalnog pozorišta u ovoj zemlji nakon što su sa lica mjesta praktično odvukli više glumaca i aktivista.

Veliki broj policajaca pojavio se na licu mjesta prije svitanja i praktično uklonio pripadnike Udruženja za zaštitu pozorišta koristeći biber sprej. Nakon toga počelo je otkopavanje prvog stuba.

Јedan policajac prebačen je u bolnicu nakon što je dobio udarac u glavu, a najmanje jedan demonstrant je, takođe, povrijeđen.

Cijeli događaj privukao je veliku masu koja je uzvikivala "sramota" i "diktatura". Demonstranti su uzvikivali "dole diktatura", a policija je uhapsila 37 lica.

Demonstranti su optužili policiju za fizičko i verbalno nasilje, što je policija demantovala.

Već više od dvije godine glumci, aktivisti i opozicija protive se planovima Vlade Edija Rame da izgradi novo pozorište ističući da je postojeća zgrada dio državnog naslijeđa i optužujući ga za korupciju.

"Ovdje se više ne radi o rušenju pozorišta, već o rušenju demokratije i slobode. Mi živimo u diktaturi", rekao je neimenovani član Udruženja za zaštitu pozorišta.

Sudbina ove zgrade, koja je izgrađena 1939. godine a postala Nacionalno pozorište 1945. godine, podijelila je društvo. Mnogi su ljuti što je Rama odlučio da ruši ovaj objekat u vrijeme epidemije virusa korona.

EU je izrazila zabrinutost i pozvala na smirivanje situacije u Albaniji.

"Od ranog jutra, sa dubokom zabrinutošću pratimo razvoj situacije na terenu. Pozivamo sve strane da se uzdrže i izbjegnu eskalciju situacije", navodi se u saopštenju Delegacije EU u Albaniji.