latinica  ћирилица
17/05/2020 |  19:46 | Autor: SRNA

Sveštenici: Uhapšeni smo jer smo ispoštovali građane Nikšića

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije i osam sveštenika poručili su da su uhapšeni zato što su ispoštovali građane Nikšića i nisu se oglušili o njihovu ljubav prema Svetom Vasiliju već se pridružili svečanoj litiji, te osudili nasilničko ponašanje policije tokom protesta koji su potom uslijedili.
Sveštenici u policijskoj stanici u Nikšiću -
Sveštenici u policijskoj stanici u Nikšiću

Oni su napomenuli da se 12. maja, na praznik Svetog Vasilija, okupilo više hiljada vjernika na Trgu u Nikšiću iako je toga dana i vladika rekao da ove godine ne mogu organizovati prazničnu litiju zbog mjera koje ograničavaju okupljanje ljudi.

- Zar je trebalo prezreti taj narod!? Budući da se u tom spontano formiranom molitvenom saboru nisu mogle zavesti propisane mjere, sveštenstvo je našlo jedino moguće pastirsko rješenje da se pridruži vjernom narodu u molitvenom hodu poslije kojeg se narod u miru i zadovoljstvu razišao svojim domovima - navodi se u saopštenju.

Dalje se podsjeća da su uslijedila hapšenja vladike i sveštenika, a da je narod kroz proteste, koji su uslijedili poslije hapšenja, iskazao neslaganje i gnušanje prema tome činu vlasti, te tako potvrdio i posvjedočio ljubav prema Crkvi, svetinji, odnosno svojim korijenima i osveštanoj narodnoj tradiciji.

- Nemamo riječi da zablagodarimo našem vjernom narodu za takvu ljubav i žrtvu – neka ga Bog nagradi svakim izaobiljem iz riznice svojih dobara - ističe se u saopštenju.

Iz Eparhije su napomenuli da vlast nije tako mislila već je svoj narod "nagradila" suzavcem i prebijanjem brojne omladine i maloljetnika i to ne samo u Nikšiću nego i u pojedinim drugim gradovima Crne Gore.

- Najoštrije osuđujemo takvo nasilničko djelovanje policije i upozoravamo da nije dobro dizati ruku na svoju budućnost. Djeca se vaspitavaju, prije svega, pažnjom i ljubavlju a ne prebijanjem i agresijom - dodaje se u saopštenju.

Poručeno je da se nikada ne mogu složiti sa tim da bilo ko vrši nasilje nad organima reda jer se dosljedno zalažu za mir, bratsku slogu i pravni poredak u državi.

- Pozivamo sve, pa i našu vlast da se svi saberemo oko svetinje života da se sa ljubavlju i poštovanjem odnosimo prema svim ljudima, da se oslobodimo mržnje i agresije, da vidamo rane na biću narodnom a ne da ih povređujemo i produbljujemo - napominju iz Eparhije budimljansko-nikšićke.