latinica  ћирилица
17/05/2020 |  19:47 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Kvalitetno vino i dobra hrana - turistički potencijal Majevice (VIDEO)

Prema tradicionalno-kulturološkim navikama, kreira se proizvodnja životnih namirnica i njihova tržišna ponuda.
Vinogradarstvo - Foto: RTRS
VinogradarstvoFoto: RTRS

Јedna od takvih je proizvodnja grožđa, koje na putu do trpeze, završi ili kao voće ili kao prerađevina u vidu vina, vinjaka ili lozovače.

Za uspješno bavljenje vinogradarstvom i proizvodnju dobrog vina, neophodni su kvalitetna vinova loza, dobro zemljište i položaj vinograda. Sve te elemente sklopili su u vionogradima podno Majevice u selima Bukvik i Ražljevo. Na 7,5 hektara zasađeni su šardone, sovinjon, merlo i hamburg muskat. Godina već obećava.

- Proljeće ide dobro. Dobra je klima, pogoduje svim kulutrama, pa i vinogradu. Kiša je došla u pravo vrijeme, vinogradi su počeli da rastu, intezivno da bujaju i mislim da je vrijeme baš dobro za vinograde - istakao Ilija Јovićić, inženjer agronomije iz Brčkog.

Dobro vino se kažu pravi u vinogradu. Nakon ovog preduslova, olakšan je i posao tehnologa.

- Važno je da bude thenološki zrelo. Da ima dobar odnos šećera i kiselina. Kod crni sorti da bude fenolno zrelo. Dakle to je ono što je najvažnije. Da imamo sve kontrolisane uslove, dakle da možemo da izvršimo dobar tehnološki proces - pojasnila je Bojana Јovićević, diplomirani tehnolog, Brčko.

Kombinacija dobrog vina i dobre hrane, čini gastronomsku senzaciju. I upravo tu leži, turistički potencijal našeg podneblja.

- Koliko god ljudi danas znaju o vinu, smatram da ono što naš zadatak jeste, da ga svakom čašom serviranom upoznamo, još više. To je ono upravo na čemu radimo, da edukujemo ljude, da ih naučimo i da im pokažemo, koliko dobar proizvod naša zemlja može da da - poručila je Јelena Radovanović, diplomirani turizmolog.

Kvalitet vina procjenjuje se hemijskom, fizičkom i organoleptičkom analizom. A procjena boje, bistrine, mirisa i ukusa, je posao degustatora. Izreka kaže da dobrog vina nema bez vremena i sve počinje od prve godine.