latinica  ћирилица
18/05/2020 |  08:36 ⇒ 09:45 | Autor: RTRS

Vladika Irinej pisao potpredsjedniku SAD: Zaustavite progon SPC u Crnoj Gori

Odmah po pritvaranju Vladike Јoanikija na praznik Svetog Vasilija, Episkop istočnoamerički Irinej uputio je, u ime episkopa Srpske Pravoslavne Crkve u SAD, hitnu molbu potpredsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, Majku Pensu, da se zauzme kod vlasti Crne Gore za njegovo hitno oslobađanje.
Vladika Irinej pisao potpredsedniku SAD (foto:sabornik.net) -
Vladika Irinej pisao potpredsedniku SAD (foto:sabornik.net)

Sa velikim oduševljenjem javnost je propratila jučerašnje oslobađanje Vladike Јoanikija. Nažalost, radost je kratko trajala s obzirom da je Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću obnovilo postupak protiv stradalnog Vladike, te mu opet prijeti pritvor koji bi mogao biti izrečen tokom naredne sedmice.

- Njegovo preosveštenstvo Episkop istočnoamerički Irinej, ponovo je poslao molbu u kancelariju Potpredsjednika Pensa, s obzirom da su vjerske slobode u svijetu jedan od prioriteta američke vlade, da učini sve što je u njegovoj moći da prestane progon na vjerskoj i političkoj osnovi u Crnoj Gori nad episkopima, sveštenstvom i narodom Srpske Pravoslavne Crkve - saopšteno je iz kancelarije Episkopa istočnoameričkog.

- Vladika Irinej nastavlja sa naporima da u diplomatskim i krugovima vlasti u Americi skrene pažnju na stradanje i progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, a posebno Episkopa Јoanikija i sedmorice uhapšenih sveštenika - navodi se u njihovom saopštenju.

Izvor: sabornik.net