X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
18/05/2020 |  09:11 | Izvor: SRNA

Јapanska privreda zvanično u recesiji

Јapan se našao u ekonomskoj recesiji prvi put od 2015. godine usljed finansijskih posljedica epidemije virusa korona, koja i dalje traje, pokazuju zvanični podaci.
Tokio (Foto: Thinkstock) -
Tokio (Foto: Thinkstock)

Treća po veličini privreda u svijetu oslabila je na godišnjm nivou za 3,4 odsto u prvom kvartalu 2020. godine, prenio je Bi-Bi-Si.

Јapan nije uveo mjere potpune blokade, ali je u aprilu proglasio vanrednu situaciju zbog koje je poremećen lanac isporuka i poslovanje kompanija.

Prethodno je bruto domaći proizvod u završnom kvartalu 2019. godine oslabio za 6,4 odsto, pa se Јapan sada u tehničkom smislu našao u recesiji zbog dva uzastopna kvartala sa negativnim rastom.

Pored posljedica epidemije, Јapanci su se suočili i sa povećanjem poreza na dodatu vrijednost sa osam na deseto odsto u oktobru prošle godine.

Јapan je ukinuo vanrednu situaciju u 39 od 47 prefektura, ali je ekonomska prognoza za aktuelni kvartal i dalje sumorna.

Procjenjuje se da je pandemija na svjetskom nivou do sada nanijela štetu od 8,8 biliona dolara. Prošle sedmice je Njemačka objavila da je u recesiji, a i ostale velike ekonomije osjećaju posljedice zatvaranja privrede zbog pandemije.