latinica  ћирилица
18/05/2020 |  10:04 ⇒ 10:06 | Autor: SRNA

Priština: Sedam novozaraženih - primjena blažih mjera

Na području Kosova i Metohije u posljednja 24 časa registrovano je sedam novooboljelih od virusa korona, a od danas stupaju na snagu "opuštajuće" mjere koje će važiti do 2. juna, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja samoproglašenog Kosova.

Na odjeljenju Infektivne klinike u Prištini na liječenju se nalazi 10 lica od kojih je pet u teškom stanju i priključeni su na aparate za vještačko disanje, a ostalih pet tokom dana će biti otpušteni na kućno liječenje, uz obavezne mjere samoizolacije, najavljeno je iz ove klinike.

Na Kosovu i Metohiji uključujući i srpske sredine ukupno je oboljelo 985 lica od kojih je izliječeno 736, a preminulo 29.

Od danas stupaju na snagu "opuštajuće" mjere koje će važiti do 2. juna i koje će omogućiti postepenu normalizaciju života.

Građani će moći da se kreću u dva navrata po dva sata u skladu sa rasporedom koji je utvrđen na osnovu pretposljednjeg broja iz lične karte i za građane koji nemaju kosovska dokumenta na osnovu posljednjeg broja iz pasoša.

Otvaraju se frizerski saloni, stomatološke i fizioterapeutske radnje, kol-centri, trgovine, pijace, usluga dostave hrane, željeznički prevoz, gradski i međugradski prevoz uz posebne dozvole, te galerije i muzeji.

U srpskim sredinama u posljednjih 48 sati nije bilo novozaraženih.