latinica  ћирилица
18/05/2020 |  10:50 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

"Stiglo 129 djece, zahtjev za dodatnim testiranjem vaspitača"

U banjalučke vrtiće, koje obuhvata Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, danas je stiglo 129 djece, od 202 koliko ih je prijavljeno prilikom anketiranja roditelja, dok je od 11. maja, od kada su vrtići ponovo otvoreni, u prosjeku dolazilo oko 80 mališana, rekla je Srni direktor ovog centra Јelena Kurtinović.
Vrtić - Foto: SRNA
VrtićFoto: SRNA

Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje zahtijevaju dodatno testiranje zaposlenih na virus korona.

- Ukoliko bude potrebe za smještajem većeg broja djece od onog koji je prijavljen /202/, mi ćemo se naći u situaciji, ukoliko se brzo ne testiramo, da nećemo moći da odgovorimo iako je to naša obaveza i dužnost, ali bez testiranih radnika ne smijemo da ugrožavamo zdravlje djece - ukazala je Kurtinovićeva.

Ona je rekla da su djeca raspoređena u osam objekata, te da je prvog dana došlo 74 djece, drugog i trećeg 82 mališana, a ostalih dana bilo ih je oko 80.

- Ukoliko dođe do dodatnih popuštanja mjera i veći broj djece krene u vrtiće uputili smo prošle sedmice zahtjev za dodatno testiranje i naknadno smo se obratili premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i proslijeđeno je dalje na postupanje Institutu za javno zdravstvo Srpske da se obavi dodatno testiranje zaposlenih u ovom centru - navela je Kurtinovićeva.

Ona je dodala da su prema preporukama iz Instituta za javno zdravstvo formirane grupe po 10 djece.

Kurtinovićeva je istakla da se svako jutro prije ulaska djece u vrtić obavlja trijaža za svako dijete i svakog zaposlenog radnika posebno, mjeri se temperatura beskontaktnim toplomjerima, prolazi se kroz "dezo-barijere" i poštuju se sve mjere koje je Institut propisao.

S ciljem prevencije širenja virusa korona banjalučki Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kojem je do 13. marta bilo prijavljeno 111 djece za čije čuvanje nije postojala alternativa, od 16. marta organizovao rad u vrtićima "Marija Mažar", "Sunce", "Lana" i "Leptirić".

Zbog veoma malog broja djece koju su roditelji slali u ove vrtiće gradski Štab za vanredne situacije 18. marta donio odluku da radi samo jedan dežurni vrtić "Marija Mažar".

Ispočetka je u ovaj vrtić dolazio manji broj djece, dvoje ili troje, ali je ubrzo vrtić pohađalo samo jedno dijete i to povremeno.

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci obuhvata 2.400 djece.

U Banjaluci je odluka o zatvaranju vrtića donesena 13. marta na osnovu ograničenja koje je usvojio gradski Štab za vanredne situacije u okviru preventivnih mjera na suzbijanju širenja virusa korona.

Od 11. maja u funkciji je vrtić "Marija Mažar" u kojem su smještena djeca iz tog objekta i vrtića "Luna", zatim "Plavi čuperak", u kojem borave mališani iz tog objekta i vrtića "Leptirić" i "Јeževa kućica". Vrtić "Kolibri" je za djecu iz tog i vrtića "Lana" i "Palčica", a u vrtić "Nataša" dolaze djeca iz tog i vrtića "Pinokio".

U funkciji je i vrtić "Naša djeca", u kojem su smješteni mališani iz tog i vrtića "Pčelica" i "Tijana", zatim vrtić "Neven", u kojem se nalaze mališani i iz vrtića "Srna" i "Prvi koraci", te vrtić "Radost" za djecu iz tog i vrtića "Sunce" i "Dora". U vrtiću "Bubamara" su djeca iz tog, te vrtića "Cvrčak" i "Poletarac".