latinica  ћирилица
18/05/2020 |  10:57 ⇒ 10:57 | Autor: SRNA

Sardone: Srbi na Kosmetu neprekidno na nišanu albanske većine

Italijanski poslanik u Evropskom parlamentu Silvija Sardone izjavila je da prilikom boravka na Kosovu i Metohiji nije vidjela nijednu suštinsku mjeru zaštite ljudskih prava pripadnika manjina koji su mahom hrišćani, a da su Srbi na Kosovu i Metohiji neprekidno na nišanu albanske većine.
Priština (Foto:tickmedia/antonkrasniqi) -
Priština (Foto:tickmedia/antonkrasniqi)

- Mislim da je situacija na Kosovu i Metohiji istinski teška i moja je briga da o tome ozbiljno razmišlja što prije i Evropa - poručila je Sardoneova.

Ona je za današnje "Večernje novosti" rekla da je u Evropskom parlamentu jasno postavila pitanje kakva je strategija EU za Kosovo i Metohiju, kako će da brane hrišćanske i evropske vrijednosti i prava Srba koji su neprekidno na nišanu albanske većine, pale im kuće, pljačkaju imanja, onemogućavaju da se zaposle i normalno žive.

- Nisu mi dali zadovoljavajuće odgovore, samo birokratske fraze o okolnostima, prilikama - rekla je ona.

Sardoneova, koja je poslanik iz stranke Liga Matea Salvinija, rekla je da je, kada su tokom vanrednog stanja zbog virusa korona na Kosovu i Metohiji učestali vandalski napadi u srpskim enklavama, zatražila od EU i italijanske vlade da sarađuju u operaciji sa Kforom kako bi otišli da zaštite ta sela gdje je situacija najrizičnija.

- Nije prihvatljivo da se u Evropi događaju takve stvari jednom civilizovanom, golorukom narodu, i da policija nikada ne uspijeva da pronađe krivce. Zato sam zatražila i da Kfor nadzire istrage policije, kako bi se provjerila korektna procedura njenog rada - rekla je Sardoneova.

Ona je navela da, kada je bila u zvaničnoj misiji EU, u oktobru 2019. godine radi nadgledanja izbora na Kosmetu nije vidjela da postoji ijedna suštinska mjera zaštite ljudskih prava manjina koji su mahom hrišćani.