latinica  ћирилица
18/05/2020 |  11:08 | Autor: SRNA

Zaštititi pšenicu od fuzarioze

Ratari bi trebalo da obave tretmane zaštite pšenice od fuzarioze jer, ukoliko se na ovoj poljoprivrednoj kulturi na vrijeme ne obavi zaštita biljke, fuzarijum se veoma brzo širi i može napraviti štetu klasju, zrnu i prinosima pšenice, koji mogu biti umanjeni i do 70 odsto, rekao je Srni Đorđe Glišić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.
Pšenica (Foto: Sputnik/Igor Zarembo) -
Pšenica (Foto: Sputnik/Igor Zarembo)

- Pšenica je u sadašnjoj fazi rasta i cvjetanja na većini njiva, a na proizvođačima je sada jedan od značajnijih tretmana u ovoj kulturi, odnosno treba da zaštite pšenicu od fuzarijuma - ukazao je Glišić.

Glišić je napomenuo da se većina usjeva pšenice, u zavisnosti od roka sjetve, nalazi u završnim fazama klasanja do fenofaze cvjetanja i upravo u tim fazama razvoja proizvođači treba da obrate pažnju na prisustvo opake bolesti fuzarioze klasa pšenice.

- To je ekonomski najznačajnija bolest pšenice, koja u povoljnim uslovima razvoja može da dovede do drastičnih smanjenja prinosa, ali osim toga utiče i na smanjenje roda - rekao je Glišić.

On je pojasnio da su gljive iz roda fuzarije karakteristične po tome što proizvode mikotoksine i pogoršavaju kvalitet pšenice.

- Takva pšenica neće biti bezbjedna ni za ljudsku niti za stočnu upotrebu, ishranu - ukazao je Glišić.

Glišić je naglasio da su upravo sadašnji vlažni uslovi u periodu cvjetanja i nalivanja zrna pogodni za razvoj bolesti.

- U periodu cvjetanja palo je oko pet do šest litara kiše što je sasvim dovoljno da se bolest razvije i da prodre u cvijet pšenice, prouzrokuje infekciju koja će kasnije mnogo uticati na smanjenje prinosa - rekao je Glišić.