latinica  ћирилица
18/05/2020 |  11:34 | Autor: SRNA

Banjaluka: Počinju sistematski pregledi za upis djece u prvi razred osnovne škole

Sistematski pregledi budućih prvačića u Banjaluci počinju danas, a vršiće se u ambulanti u mjesnoj zajednici Nova Varoš, gdje se inače nalazi i savjetovalište za djecu, rečeno je Srni u banjalučkom Domu zdravlja.
Dom zdravlja Banjaluka (Foto: banjaluka.net) -
Dom zdravlja Banjaluka (Foto: banjaluka.net)

Iz ove zdravstvene ustanove su naveli da medicinsko osoblje specijalističkih pedijatrijskih ambulanti vrši pozivanje i zakazivanje termina sistematskih pregleda za djecu.

- Pregledi će se vršiti od 12.00 do 20.00 časova, svakim radnim danom, a biće obavljani u razmaku od 20 minuta kako bismo izbjegli boravak većeg broja lica u čekaonicama - navode iz Doma zdravlja.

Po obavljenom sistematskom pregledu pedijatar će izdati nalog za vakcinaciju koja je obavezna prije polaska u školu.

- Vakcinacija se, dakle, vrši odmah po obavljenom sistematskom pregledu u Centru za vakcinaciju koja se nalazi na istoj lokaciji - pojašnjavaju iz Doma zdravlja.

Pedijatar će djecu upućivati i na sistematski pregled kod dječijeg stomatologa, a ti pregledi će se vršiti u stomatološkoj ambulanti u Osnovnoj školi "Georgi S. Rakovski".

Iz Doma zdravlja napominju da se sistematski pregledi koji se rade u ambulanti u mjesnoj zajednici Nova Varoš, a služe za upis u prvi razred osnovne škole obavljalju isključivo djeci koja su registrovana u Specijalističkim pedijatrijskim ambulantama Јavne zdravstvene ustanove Dom zdravlja u Banjaluci, kao i djeci koja su registrovana u timovima porodične medicine ove ustanove i obuhvata djecu koja su rođena 2013. godine.

- Djeca registrovana u privatnim pedijatrijskim ambulantama usluge sistematskih pregleda za upis u prvi razred osnovne škole dobijaće u tim pedijatrijskim ambulantama - navode iz Doma zdravlja.

Iz ove zdravstvene ustanove ističu da bi planiranom dinamikom sistematski pregledi za upis djece u prvi razred osnovne škole trebali biti završeni do prve polovine jula.

- Trenutna epidemiološka situacija zahtijeva da se pridržavamo propisanih mjera od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Shodno tome, roditelji koji dolaze u pratnji djece dužni su da nose zaštitne maske i rukavice, te održavaju preporučenu fizičku distancu od drugih lica - navode iz banjalučkog Doma zdravlja.