latinica  ћирилица
18/05/2020 |  13:40 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Đukanović: Uspješno smo se izborili sa Kovidom-19

Crna Gora se u prvoj fazi uspješno izborila sa virusom korona, rekao je danas crnogorski predsjednik Milo Đukanović.
Milo Đukanović (foto:Tanjug / AP) -
Milo Đukanović (foto:Tanjug / AP)

- Naša država ostvarila je rezultate za poštovanje sa 324 ukupno oboljela, što je nešto ispod 0,005 odsto populacije. Od kojih se već 311 oporavilo, devet je, nažalost, preminulih, a kod četiri je oporavak u završnoj fazi. To je bilans koji daje realan razlog za zadovoljstvo učinjenim - rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je pokazan veoma visok nivo odgovornosti, organizovanosti, posvećenosti i kompetentnosti zdravstvenog sistema Crne Gore.

Đukanović je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu "da bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj".

- Crna Gora nije nepromišljeno izabrala. Naš izbor je nezavisnost i suverenost. Naš izbor je multietničnost. Naš izbor je evropski sistem vrijednosti. Naš izbor je NATO kao garancija stabilnosti. Naš izbor je zaštita i afirmacija ljudskih prava i sloboda, uključujući i slobodu vjeroispovijesti - rekao je Đukanović.

On je dodao da pri tome svaka vjerska zajednica "može biti samo ravnopravna sa drugima i samo dio društva, a ne pandan državi".

- I naš izbor je zauvijek, što god vidjeli u našem okruženju – antifašizam kao neprolazna vertikala hiljadugodišnjeg crnogorskog trajanja - naglasio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je rekao da stabilnost predstavlja najkrupniji izazov za društva Balkana i da je neraskidivo s tim povezano i pitanje strateškog izbora budućnosti regiona.

Đukanović je istakao da je međunarodni izazov to što je Balkan, nažalost, i danas poprište borbe za geopolitičku dominaciju velikih.

- Aktuelno – poligon borbe protiv širenja uticaja NATO-a i EU. Nuđenjem tobožnjih alternativa kojih nema ni u naznakama jer ih ne može ni biti. Јer mi nismo samo geografski dio Evrope. Mi smo dio tog kulturološkog i civilizacijskog kruga koliko god usljed trajanja naših balkanskih zabluda, lutanja i zaostajanja to danas nekom i ne izgleda tako - smatra Đukanović.

On je istakao da Crna Gora najdublje vjeruje da je to put u pouzdaniju stabilnost bez koje nema dinamičnog i kvalitetnog ekonomskog i demokratskog razvoja.

- I kada u EU i NATO-u vidimo realne slabosti, znamo da je pripadnost tim savezima jedini mogući put izlaska iz stanja permentne nestabilnosti i zaostalosti - naveo je predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće su poruke, podrška i pomoć od EU, posebno nakon posljednjih evropskih izbora - to su jasna potvrda evropske perspektive regiona od briselskih institucija, početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i zagrebački video-samit u doba korone.