latinica  ћирилица
18/05/2020 |  15:25 | Autor: SRNA

Bursać: Što hitnije imenovati agenta u Strazburu

BiH mora što hitnije imenovati stručnu osobu koja će je zastupati pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu jer su mnogi predmeti na čekanju zbog toga što na ovoj poziciji još nije adekvatna osoba, izjavila je Srni šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.
Snježana Bursać Novaković - Foto: RTRS
Snježana Bursać NovakovićFoto: RTRS

- Budući da su u prethodnom periodu osobe koje su u statusu v.d. vršile te poslove dolazile u različite problematične radno-pravne situacije, o čemu je bilo govora i u javnosti, smatram da je što prije neophodno završiti imenovanja, posebno zbog toga što se trenutno pred Evropskim sudom za ljudska prava vodi oko 1.800 postupaka u vezi sa ovom zemljom - navela je Bursaćeva, govoreći o tome da BiH nema adekvatno zastupanje i predstavljanje pred ovim sudom, s obzirom na to da još nije okončana konkursna procedura za popunjavanje radnih mjesta u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH za radno mjesto agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom.

Ona je naglasila da se, kada je riječ o kadru iz Republike Srpske, mora insistirati na tome da dođu pravi kadrovi na tu funkciju.

- Našeg mjesta tamo nema nikako, zbog toga što je Vanja Bjelica Prutina otišla u Centralnu izbornu komisiju, a dugogodišnji agent Monika Mijić je kako su i mediji izvještavali u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice bila izložena klasičnom mobingu i onemogućeno joj je da dolazi u kancelariju i radi taj posao - napomenula je Bursaćeva.

U odgovoru na poslaničko pitanje predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je u petak, 15. maja, najavio da će u narednim danima status agenata regulisati tako da se omogući status "v.d", ali da će učiniti sve da bi imenovanja bila u potpunosti završena.

Na sjednici Savjeta ministara koja je planirana za četvrtak, 21. maja, trebalo bi da bude razmatran i prijedlog rješenja o imenovanju vršilaca dužnosti zastupnika Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava.