latinica  ћирилица
18/05/2020 |  17:37 ⇒ 17:38 | Autor: SRNA

Ublažavanje ograničenja prelaska granice ključno za ekonomiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov saglasili su se da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granica jedan od ključnih elemenata za podsticanje poslovnih aktivnosti, posebno u turizmu poslije dužeg prekida rada zbog korona virusa.
Borisov i Vučić (Foto; Tanjug/Dimitrije Gol) - Foto: TANЈUG
Borisov i Vučić (Foto; Tanjug/Dimitrije Gol)Foto: TANЈUG

Vučić i Borisov su razgovarali telefonom uoči sutrašnjeg video konferencijskog sastanka Visokog savjeta za saradnju Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, posvećenog otklanjanju ekonomskih posljedica epidemije kovid-19, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Vučić i Borisov su posebno insistirali na tome da je neophodno obezbijediti primjenu odgovarajućih antiepidemioloških mera, kako bi bila osigurana zaštita zdravlja građana i spriječeno dalje širenje zarazne bolesti.

Oni su izrazili zadovoljstvo što se Srbija i Bugarska uspješno bore sa virusom korona i da se epidemija drži pod kontrolom, sa nadom da će uskoro biti potpuno savladana.

Vučić i Borisov su dogovorili skori bilateralni susret, posebno se radujući obilasku radova na izgradnji auto-puta od granice Srbije sa Bugarskom do Sofije, čijim će se završetkom Srbija potpuno povezati sa Azijom.

Dvojica zvaničnika su u isto vrijeme naglasili značaj izgradnje gasovoda "Balkanski tok" i gasnog Interkonektora za energetsko povezivanje Srbije i Bugarske.

Vučić i Borisov su izrazili nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti da se nastavi dobra praksa tromjesečnih sastanaka lidera Visokog savjeta za saradnju Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke kako bi nastavili razgovore o zajedničkim infrastrukturnim i energetskim projektima, kao i drugim vidovima saradnje.