latinica  ћирилица
18/05/2020 |  20:25 ⇒ 21:49 | Autor: RTRS

Petričević: Kupujmo domaće, jer tako jačamo privredu Srpske (VIDEO)

Pozvao bih građane da kupuju domaće proizvode, kako bi ojačali privredu Srpske, a i time ćemo i napuniti budžet, izjavio je za RTRS ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.
Vjekoslav Petričević - Foto: RTRS
Vjekoslav PetričevićFoto: RTRS

- Na taj način obezbjeđuju radna mjesta građanima. Treba da radimo na tome da se iz sfere drvoprerađivačke i metalne industrije obezbijedi viši stepen obrade. Tako ćemo biti prepoznatljiviji na našem tržištu, a i šire - rekao je Petričević.

On je istakao gostujući u Dnevniku plus da su mjere Vlade Srpske bile adekvatne i da su dobro odgovorile u jeku pandemije izazvane virusom korona.

 

- Mjere su ispunile očekivanja i bile su adekvatne, kako za privrednike, tako i za radnike. Јavnost je već upoznata sa mjerama koje je Vlada donijela u vezi pandemije. U martu mjesecu te su odluke odnosile se na uplatu primanja za sve one koji nisu mogli raditi. To obuhvata oko 40.000 radnika i oko 16 miliona maraka. Za april taj opseg je proširen - naglasio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Petričević je dodao da su neke mjere Vlade FBiH bile neadekvatne, kao i raspodjela međunarodnih sredstava, ali da je Vlada Srpske obezbjedila likvidnost budžeta, i nesmetano isplaćivanje penzija i svih ostalih potreba. 

On je istakao da su se poslodavci u ovom kriznom vremenu ponašali veoma odgovorno.

- Vlada Republike Srpske je odmah na početku bila decidna i sama odluka poslodavaca je bila u tom pravcu, odnosno davala je povjerenje. Poslodavci su slušali ono što je Vlada govorila o čuvanju radnih mjesta. U regionu je bilo problema sa otkazima, a mi možemo reći da su naši podaci jako optimistični - izjavio je Petričević.

U tom kontekstu Petričević je naveo da je na biroima Zavoda za zapošljavanje prijavljeno 3.000 radnika, od kojih je 1.500 imalo ugovor na neodređeno, te naglasio da je istovremeno došlo i do povećanja zaposlenih lica u pojedinim sektorima djelatnosti.

Među tim sektorima su, kako je naveo, prerađivačka industrija, zatim industrija kože, tekstila i obuće, gdje je došlo do preusmjeravanja proizvodnje, kao na primjer proizvodnje zaštitnih maski.

Prema njegovim riječima, postoje primjeri takvih firmi koje su ostvarile ozbiljne, dugoročne ugovore sa inopartnerima i koje sada imaju potrebu za novim zapošljavanjem.

Petričević je naglasio da će se posvećivati veća pažnja digitalnom poslovanju jer je situacija sa virusom korona pokazala da ona privredna društva koja su ušla u proces digitalizacije u ranijem periodu "sada to mogu i da naplate". Dodao je da su takve kompanije zabilježile veći nivo prometa i svega ostalog bitnog za poslovanje.