latinica  ћирилица
18/05/2020 |  20:48 ⇒ 20:50 | Autor: SRNA

Dačić: Put za stabilnost Crne Gore je dogovor vlasti i Srba

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je optužbe zvanične Podgorice o srpskoj hegemoniji i paternizmu nad Crnom Gorom, te istakao da je jedini put za stabilnost Crne Gore - dogovor crnogorske vlasti i predstavnika srpskog naroda, a da Srbija ne želi da zaoštrava odnose.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

- To je jedino logički i zadržalo bi istorijski kontinuitet dobrih odnosa, sve drugo bi vodilo eskalaciji. Srbija poziva sve na umjerenost i odbacuje svaki pokušaj prebacivanja odgovornosti na Srbiju, jer za stanje u Crnoj Gori je odgovorna Crna Gora - rekao je Dačić za Radio Sputnjik.

On je istakao da Srbija želi da smiruje situaciju, a ne da je dalje zaoštrava, te da je zato važno da se nastavi dijalog.

Dačić je rekao da će nedostojno obraćanje podgoričkih zvaničnika prema njemu uticati da smanji nivo komunikacije prema njima, te dodao da svi vide koliko su besmislene optužbe protiv Srbije.

- Srbija nije problem, rješavajte taj problem u Crnoj Gori, ali ne možete na način da se narušavaju prava srpskog naroda. Zato je potreban dijalog, a ne zatvaranje vladika. Vladika sigurno ne bi pobjegao iz Crne Gore. To je bilo s ciljem da se ponizi institucija vladike - rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića o srpskoj hegemoniji i da je Srbija "na opasnom putu" da se miješa u unutrašnje odnose Crne Gore, Dačić je rekao da misli da je Crna Gora na opasnom putu.

- Srbija želi dobre odnose, to su dvije bratske i prijateljske zemlje i dva bratska i prijateljska naroda, koji nikada nisu između sebe ratovali. Veoma je važno da se problemi rješavaju dijalogom - naveo je Dačić.

On je rekao da ne želi da odgovara na bestijalne napade, u vezi sa njegovom retorikom, jer samo je rekao da treba izbjeći bratoubilački rat i ne vidi šta je u tome loše.

Dačić je naglasio da ga crnogorska država, nezavisnost i suverenost uopšte ne zanimaju, ali Srbiju zanimaju građani Crne Gore koji su Srbi, te da na to ima pravo po međunarodnim konvencijama.

- Ovo je plašenje crnogorskog naroda srpskom hegemonijom. Nisam sin "crnogorskog stijenja i čuvar njihovog poštenja", ja sam iz Srbije, ali imam samo prezir kad nekadašnji najbolji saradnici Slobodana Miloševića i čuvari srpstva sada govore antisrpskim jezikom. Nemojte da pretjerujete da mi svaku noć prije spavanja razmišljamo šta je sa Crnom Gorom. Idite gdje hoćete, samo nemojte da dirate Srbe - naglasio je Dačić.

On je poručio da je njegov dobronamjerni savjet da se sjedne i razgovara između podgoričke vlasti i Srpske pravoslavne crkve, jer je razgovor bolji od sukoba.

- Ne smije se desiti da to bude nerazumni dijalog, sa antisrpskim potezima, sužavanje prava SPC, da se otimaju manastiri i svetinje. Za sveta mjesta se uvijek govorilo da niko ne treba da ih dira. Kada bi svece pitali da li su Srbi ili Crnogorci, mislim da bi bili iznenađeni - rekao je Dačić.

On je dodao da će uvijek podsjećati crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića na njegovu /Đukanovićevu /rečenicu da je "ponosan na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost".

Dačić je rekao da Srbija ima dobre i bratske odnose sa Rusijom i Kinom, te da bi moglo doći i do strateškog partnerstva sa SAD, ako bi američki predsjednik Donald Tramp pomogao da pitanje Kosova i Metohije bude riješeno pravedno.

On je istakao da na međunarodnom planu i u odnosima sa Rusijom i Kinom, Srbija radi u svom interesu, te da nikakvi međunarodni pritisci na nju ne mogu da urode plodom da odustane od tih odnosa.

- Mi smo spremni da i sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom i drugima imamo takve bratske odnose, ali za to su potrebne dvije strane - rekao je Dačić.