latinica  ћирилица
18/05/2020 |  21:27 ⇒ 21:31 | Autor: ATV

Radnik kruzera "Samit": Zarobljeni smo skoro tri mjeseca, samobistva su česta

Oko 400 državljana Srbije i 58 državljana BiH je već dva i po mjeseca zarobljeno na brodovima kompanija "Rojal Karibijan" i "Selebriti" koji plove okeanima, a uprkos tome što nisu zaraženi virusom korona, onemogućeno im je da se avionom vrate u matične zemlje.
Kruzer Samit (foto: travelandleisure.com / Celebrity Cruises) -
Kruzer Samit (foto: travelandleisure.com / Celebrity Cruises)

Umjesto avionom, rukovodioci kompanija su im ponudili da se za Evropu vrate brodom starim preko 30 godina, koji nikada nije prešao okean.

Prema riječima jednog od radnika na kruzeru "Samit", a koji je u vlasništvu kompanije "Selebriti", situacija nije bezazlena.

- Mi smo proveli 18 dana u izolaciji, nakon čega smo ostali na brodu. Zatim smo dobili ponudu, odnosno način na koji bismo se mogli vratiti kućama. Ponuđen nam je brod star 30 godina koji nikad nije plovio okeanom. Kapetan nam je prvo rekao da je brod tehnički ispravan za rad krosinga za Evropu, da bi nakon našeg protesta kazao da nije. Situacija nije niti malo naivna. Nešto više od dva mjeseca smo zarobljeni, ne znamo kada ni kako idemo kućama - priča za ATV jedan od radnika na kruzeru "Samit".

Kako ističe, na pojedinim kruzerima gore navedenih kompanija, zbog situacije u kojoj su se našli nakon proglašenja pandemije virusa korona, neki od članova posade su počinili samoubistvo.

- Bilo je više samoubistava. Mnogi su popustili psihički jer gotovo tri mjeseca nisu sišli sa broda, zbog čega ne čudi što su podigli ruku na sebe. Žalosno je do čega su ljudi dovedeni, pa moraju dizati ruku na sebe. Svi su u panici kako i šta dalje - objašnjava izvor.

Prema posljednjim informacijama koje dobijaju od nadležnih, postoji šansa da se pojavi let za neke od zemalja regiona.

- Јavljeno nam je da bismo sada trebali iz Barbadosa letom otići za Hrvatsku ili Crnu Goru - dodaje on.

Na brodu, kaže, imaju hranu i novac, ali je situacija postala neizdrživa.

Podsjećamo, najveći i najluksuzniji kruzer na svijetu, "Harmonija mora", koji se nalazi u vlasništvu brodsko-turističkog giganta "Rojal Karibijan", a koji je osvojio nagradu "Najbolji novi kruzer" za 2016. godinu i tako i zvanično postao najbolji na svijetu, dizajniran je od strane pojedinih srpskih stručnjaka.

U izradi zabavnog sadržaja i tematskih parkova učestvovala je i umjetnička grupa "Skils divižn" iz Beograda.

Izgradnja "Harmonije mora" trajala je dvije i po godine, a "Rojal Karibijan" uložio je milijardu dolara da bi se najveći kruzer ikada napravljen otisnuo na otvoreno more.

Stoga, najmanje što bi ta kompanija mogla da uradi za građane Srbije i zemalja regiona, jeste da ih bezbjedno vrati kućama.