latinica  ћирилица
18/05/2020 |  22:21 ⇒ 22:24 | Autor: sputniknews.com

Oglasila se Amerika povodom tenzija u Crnoj Gori

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vjere ili ubjeđenja, navodi se u saopštenju Stejt Departmenta.
Stejt Department                                              (Foto:twitter) -
Stejt Department (Foto:twitter)

Američka Vlada poziva sve strane u Crnoj Gori da vode konstruktivan dijalog, da pokažu uzdržanost i izbjegnu bilo kakve akcije koje dovode do jačanja napetosti ili su nasilne, saopšteno je iz Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše prošlonedjeljne proteste u Crnoj Gori poslije hapšenja sveštenika Srpske pravoslavne crkve zbog kršenja zabrane okupljanja, uvedene da bi se spriječilo širenje virusa korona.

- Istovremeno, poštujemo pravo svih suverenih država da održavaju javni red i štite zdravlje svojih državljana, na način koji je usklađen sa demokratskim standardima i praksom - navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni prijedlog protiv sveštenika budimljansko-nikšijske eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja tako što su se okupili na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima, saopštili su tužioci u subotu, prenose Vijesti.

Zbog hapšenja sveštenika, koji su pušteni iz pritvora poslije zadržavanja od 72 sata, prošle nedjelje su organizovani protesti širom Crne Gore.