latinica  ћирилица
19/05/2020 |  10:12 | Autor: SRNA

Frizen: Podjela Kosmeta jedini pragmatičan put

Poslanik u njemačkom Bundestagu Anton Frizen izjavio je da, suprotno mišljenju njemačke vlade koja se protivi razmjeni terotorija na Kosovu i Metohiji, podjelu vidi kao jedini pragmatičan put, jer Srbija, "nažalost, realno gledano u dogledno vrijeme neće dobiti cijelo Kosovo".
Berlin - Bundestag - Foto: RTRS
Berlin - BundestagFoto: RTRS

- S druge strane, razmjenom bi se mogle zadržati teritorije na sjeveru koje naseljavaju Srbi, dok bi istovremeno južnosrpski regioni sa visokim procentom albanskog stanovništva pripali /samoproglašenom/ Kosovu - rekao je za Frizen za "Večernje novosti".

Frizen, koji je poslanik stranke Alternativa za Njemačku /AfD/, ističe da je istorija pokazala da vještački povučene granice, koje se ne obaziru na etnokulturološku situaciju, nisu opstale i zaključuje da bi "ovakvom razmjenom teritorija" bila omogućena sigurnost.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je podjela Kosova i Metohije realna opcija, ali da je ključno pitanje šta Beograd, a šta Priština podrazumijevaju pod podjelom terotorije.

- Deluje mi da je podjela Kosova realna opcija, ali tako da Srbija dobije dio Kosova nazad. Miminum bi bio da dobije sjever i manastire, a da se o statusu pomoravlja razgovara. Kosovu bi, s druge strane, bilo dozvoljeno da zaokruži svoj međunarodni status - rekao je Anđelković za "Blic".

On je dodao da o ustupanju Preševa i Bujanovca ne bi trebalo raspravljati jer je neprihvatljivo da Srbija da dio teritorije koju kontroliše i to u mirnodopskim uslovima.

- U obzir dolazi samo razgovor o teritoriji koju mi ne kontrolišemo, a na kojoj ni oni nemaju potpunu vlast - ocijenio je Anđelković.