latinica  ћирилица
19/05/2020 |  11:28 | Autor: SRNA

Nastavljena sjednica, danas o izboru sudija Ustavnog suda

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je danas zasjedanje na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji predviđa da za sudije tog suda budu birani isključivo državljani BiH.
Predstavnički dom - Ustavnopravna komisija, arhiv - Foto: SRNA
Predstavnički dom - Ustavnopravna komisija, arhivFoto: SRNA

U Prijedlogu zakona, koji poslanici treba da razmatraju u prvom čitanju, navedeno je da BiH izborom isključivo državljana BiH treba da obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda BiH.

Predlagači zakona su predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović i poslanici Snježana Novaković Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Јakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

U dnevni red je 15. maja, kada je počela sjednica, uvršten i Prijedlog poslanika DŽenana Đonlagića /DF/ koji se odnosi na imenovanje Željka Bakalara za člana Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, kao i potvrđivanje imenovanja članova privremene istražne komisije Predstavničkog doma za istraživanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a Nermin Nikšić.

Poslanici će se izjašnjavati i o rezoluciji o poštovanju žrtava ustaškog režima koju su predložili poslanici Damir Arnaut, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković Lepić.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed epidemije virusa korona, po hitnom postupku, a čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Arnautov prijedlog, između ostalog, podrazumijeva ukidanje troškova prezentacija, regresa, jubilarne nagrade, naknade za stručno usavršavanje, te ograničenje naknada za izabrane zvaničnike i savjetnike u institucijama BiH.

Na dnevnom redu je i zahtjev Savjeta ministara za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, i to po hitnom postupku.

Savjet ministara je i predlagač prijedloga zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.

Ovim zakonom se uređuju uslovi korištenja elektronskog potpisa, elektronskog pečata, elektronskog vremenskog žiga i elektronske preporučene dostave u pravnom predmetu, upravnim, sudskim i drugim postupcima.

Na dnevnom redu je više izvještaja o revizijama u institucijama BiH, kao i nekoliko komisijskih izvještaja.