latinica  ћирилица
19/05/2020 |  12:20 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Novi Grad: Njemački "Karl Kine" pomaže proizvodnju krastavaca kornišona

Već šest godina njemačka firma "Karl Kine" pomaže proizvodnju krastavaca kornišona u Novom Gradu. Kooperantima je obezbijeđen repromaterijal, koji otplaćuju kroz isporuku krastavaca, a daju se i stručni savjeti. Ove godine broj kooperanata je povećan.

Drena Milešević iz Rudica, petu sezonu bavi se uzgojem kornišona. Zadovoljna je ostvarenom zaradom, a uspješno je savladala i proizvodnju.

- Redovno nas isplaćuju, tako da mi je to jedino primanje, s obzirom da suprug i ja nismo zaposleni - kaže Mileševićeva.

Vukica i Milan Lukač iz Rudica ove godine prvi put su počeli proizvodnju kornišona. Nadaju se da će biti uspješni u ovom poslu, a prošli su i neophodnu obuku.

- Očekujem neku pristojnu zaradu. Vidjećemo kako će se odvijati. Sadnja je završena. Nismo imali mnogo posla, koliko smo prvobitno očekivali - priča Lukačeva.

Prošle godine u Novom Gradu 60 kooperanata se bavilo ovim poslom, a ove godine prijavilo ih se 70.

U odnosu na proteklu godinu, povećana je i sjetvena površina.

- U odnosu na prošlu godinu imamo povećanje od nekih pola hektara. U Novom Gradu je bilo 60 kooperanata. Sadnja je završena i sada smo u fazi pregledavanja svih zasada - rekao je Mladen Cvjetojević, agronom firme "Karl Kine".

Proizvođači kornišona ističu da je u ovom poslu veoma značajno što je zagarantovan otkup cjelokupne proizvodnje.

Pored toga redovna je i isplata za isporučenu robu.