latinica  ћирилица
19/05/2020 |  12:57 ⇒ 20/05/2020 | 08:06 | Autor: RTRS

Cvijanović: Rješavamo životne probleme građana (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Prnjavoru, gdje je uručila ključeve stanova za 14 raseljenih i izbjeglih porodica, da je programom koji je realizovan saradnjom donatora, Vlade Srpske, ove opštine i institucija BiH pokazana sposobnost da se rješavaju životni problemi građana.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je istakla da je cilj da se poboljšaju uslovi za život, te podsjetila da se ušlo i u ruralne zajednice gdje su takođe realizovani brojni projekti.

- U opštini Prnjavor, ali i svim drugim opštinama nastavićemo sa realizacijom važnih projekata za određene ugrožene kategorije i sve druge značajne projekte za razvoj lokalnih zajednica i jačanje njihovih kapaciteta - rekla je ona.

Cvijanovićeva je napomenula da su i u prethodnom periodu za ovu kategoriju stanovništva riješeni brojni problemi i obezbijeđen smještaj.

- Danas smo obišli i radove na izgradnji kružnog toka na Vijaci, što je takođe značajna investicija vrijednosti 815.000 KM koja se realizuje u saradnji sa Putevima Republike Srpske. Iza svih takvih projekata stoji aktivizam lokalnih vlasti i slanje odgovarajućih projekata - rekla je predsjednica Republike Srpske.

Željka Cvijanović-uručenje ključeva stanova (Foto: RTRS)

Naglasila je da je zahvalna opštini Prnjavor, načelniku i njegovim saradnicima koji pokazuju tu vrstu sposobnosti da definišu važne stvari i izbore se za realizaciju određenih projekata.

- Gdje imamo dobru saradnju i aktivizam nikada nije izostala podrška sa republičkog nivoa. Јedino imamo problem u manjem broju opština gdje se ne kandiduju projekti, gdje se ne ukazuje na potrebu rješavanja određenih problema - rekla je Cvijanovićeva.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić pojasnio je da se u opštini Prnjavor trenutno završava osam kuća za povratnike, a počinje i izgradnja sedam novih stambenih individualnih objekata.

 

On je najavio slične projekte širom Republike Srpske.

- Uskoro ćemo stambeno zbrinuti oko 50 porodica u Banjaluci u mjesnoj zajednici Kuljane, u Rudom 10 porodica, a onda slijede Prijedor, Gradiška, Trebinje. Do kraja 2020. godine očekujemo da još više od 100 porodica uselimo u okviru ovog projekta - pojasnio je Aćić.

Vrijednost zgrade u Prnjavoru koja je izgrađena u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja iznosi oko 613.000 KM.

Aćić je naglasio da se, osim objekata kolektivnog stanovanja, nastavlja i sa izgradnjom i useljenjem individualnih objekata.

Željka Cvijanović-uručenje ključeva stanova (Foto: RTRS)

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je opština Prnjavor za izgradnju zgrade obezbijedila lokaciju, projektnu dokumentaciju i komunalnu infrastrukturu, za šta je izdvojeno oko 70.000 KM.

On je istakao da je ovo samo jedan u nizu projekata sa republičkim institucijama i Vladom Republike Srpske.

- Opština Prnjavor je u posljednje 3,5 godine imala investicije više od 11,5 miliona KM, a oko 7,6 miliona KM su finansirane od Vlade Srpske, institucija, republičkih javnih preduzeća - istakao je Tomaš.

Tomaš je naglasio da se na ovaj način pokazuje odlična saradnja opštinskih i republičkih vlasti.

Rade Novković iz Petrovca, koji živi sa suprugom, rekao je da mu mnogo znači rješavanje stambenog pitanja jer je do sada morao privatno plaćati stanarinu oko 200 KM, što je veliki izdatak za kućni budžet porodica koje su u ratu ostale bez krova nad glavom.

Dodjeli ključeva za 14 stanova u Prnjavoru prisustvovali su ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić, predstavnici opštine Prnjavor, predstavnici Fonda za povratak BiH i predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija.

Povezane vijesti:

Cvijanovićeva posjetila gradilište kružnog toka na Vijaci