latinica  ћирилица
19/05/2020 |  13:30 | Autor: SRNA

Hrvatski pisci napustili PEN nezadovoljni kritikama na račun mise

Članovi PEN centra BiH pisci Miljenko Јergović, Ivan Lovrenović, Željko Ivanković i Ivica Đikić zatražili su da ih ova organizacija izbriše iz članstva nezadovoljni saopštenjem koje je PEN uputio 9. maja povodom mise za stradale na Blajburgu.
Miljenko Јergović (foto:mladina.si) -
Miljenko Јergović (foto:mladina.si)

Hrvatski članovi ovog međunarodnog udruženja književnika, pjesnika, esejista i pisaca nezadovoljni su kritikom koju je PEN iznio na račun organizatora mise u sarajevskoj Katedrali, a neki i činjenicom da o tom saopštenju nisu konsultovani.

- Molim vas da me s današnjim danom izbrišete iz članstva. Nisam ni na koji način bio obaviješten o nastanku i objavi tog teksta - navodi Đikić, a prenosi portal "Dnevnik".

Ivanković obrazlaže da "žurba, forsiranje i prekratko vrijeme ne omogućavaju da se uopšte išta suvislo kaže" i ocjenjuje da je "iznenađujuće isključivanje nekih ljudi učinilo izjavu nedovoljno diferenciranom i nijansiranom, ponegdje čak grubom i nezgrapnom, nedostojnom PEN-a".

Јergović navodi da "ne nalazi svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između PEN centra u BiH, u čijem je osnivanju učestvovao, i onoga koji danas postoji".

Ivan Lovrenović "ne misli da je istoriju moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadatak da zastupa neke od tih strana, kao što se sugeriše u pismu članova PEN-a BiH".

Članovi PEN centra BiH objavili su protestno pismo povodom komemorativne mise za pripadnike ustaških i domobranskih jedinica na Blajburgu.

U pismu je navedeno da ta organizacija povodom evropskog Dana pobjede nad fašizmom "potvrđuje svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima".

- Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizuje i komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Blajburgu sramotna za ovaj grad i ovu zemlju - naveli su iz PEN-a.