latinica  ћирилица
19/05/2020 |  13:37 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Novac građana siguran, biće ponuđena zamjenska putovanja (FOTO)

Velibor Babić iz Asocijacije turističkih agencija Republike Srpske poručio je danas u Banjaluci da je novac građana Srpske, koji su ranije po osnovu avansa i slično uplatili ovdašnjim agencijama za turistička putovanja i odmore, siguran i da će im biti ponuđena zamjenska putovanja čim za to budu stečeni uslovi.
Sastanak predstavnika turističkih agencija - Foto: SRNA
Sastanak predstavnika turističkih agencijaFoto: SRNA

Babić je rekao da postoji i mogućnost zamjene destinacije, te da će građani dobiti vrijednosni vaučer u vrijednosti koju su uplatili.

On je poručio građanima da se ne brinu i da će iskoristiti svoja putovanja jer postoje odgovarajuće zakonske uredbe da im se, ukoliko se putovanje ne iskoristi do 2021. godine, vrati novac.

- Takođe, nama kao agencijama biće dostavljeni zamjenski vaučeri iz okolnih zemalja, da građani ne idu u te zemlje i da se ne izlažu dodatnim troškovima - rekao je Babić novinarima uoči sastanka predstavnika turističkih agencija u vezi sa primjenom zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ponudi zamjenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usljed pandemije izazvane virusom korona.

Babić je rekao da je ukupna vrijednost uplaćenih putovanja na tržištu Srpske i Srbije, s čijim agencijama sarađuju ovdašnje turističke agencije, oko 180 miliona evra.

Zoran Preradović iz Agencije "Unis turs" rekao je da važna pomoć Vlade Republike Srpske i Privredne komore Srpske da turističke agencije ne bankrotiraju, a da građani dobiju mogućnost zamjene putovanja ili da im novac bude vraćen.

- Ako je neko, na primjer, uplatio 30 odsto novca za neko putovanje, a mi uplatili nekom hotelu 100 odsto, pomenuti novac građanina biće zagarantovan u ugovoru sa našom agencijom i oni će dobiti mogućnost da taj vaučer iskoriste za neko drugo putovanje. Ako to neće, dobiće novac natrag početkom 2022. godine - pojasnio je Preradović.

Preradović je istakao da se smanjuje broj građana koji su prvobitno htjeli da odustanu od putovanja.

- Imam informacije da će građani, ako imaju naš vaučer za neki smještaj u Hrvatskoj, moći da uđu u tu zemlju, a da nemaju nikakve dokaze da nisu bolesni od virusa. Vjerovatno će tako biti u Grčkoj i Crnoj Gori - otkrio je Preradović.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je važno sačuvati poslovanje turističkih agencija, ali i da građani ne dođu u situaciju da im propadne novac koji su uplatili.

Goran Račić

On je precizirao da su na tom planu Vladi Srpske predložili evropsku praksu da se građanima izdaju određeni kompenzacioni vaučeri gdje bi se turističke agencije obavezale da će svim građanima ponuditi zamjenska putovanja koja će se realizovati tokom ove godine, kada se stvore uslovi, ili tokom naredne.

- Ako se zamjenska putovanja ne realizuju do kraja naredne godine turističke agencije bi bile spremne da svim korisnicima i građanima vrate sredstva - rekao je Račić.

Račić je naglasio da bi previše zahtjeva građana da im turističke agencije u ovom periodu vrate novac bio veliki udar na te privredne subjekte jer oni ne mogu obezbijediti ta sredstva koja su već proslijeđena u inostranstvo, partnerskim agencijama iz okruženja ili različitim turističkim kapacitetima i hotelima.

- Većina bi u tom slučaju morala da pokrene stečaj što nije dobro za turističke agencije ali ni građane koji bi ostali bez sredstava. Dakle, ovo je dobitna kombinacija za sve, a naše ankete govore da su građani prezadovoljni zaključkom Vlade. Naime, građanima će agencije ponuditi aneks ugovora kroz koji će oni definisati svoja prava kao građani, a agencije će biti obavezne da im omoguće drugo zamjensko putovanje na istu ili sličnu destinaciju. Dobro je što je Vlada Srpske prepoznala ovaj problem u smislu njegovog rješavanja - rekao je Račić.

U vezi sa pojavom pandemije izazvane virusom korona koja je prouzrokovala otkazivanje i nemogućnost realizacije ugovorenih putovanja u periodu vanrednog stanja, ali i nakon ukidanja istog, turističke agencije iz Republike Srpske trebalo bi danas da potpišu i protokol o saradnji na sprovođenju zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ponudi zamjenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usljed pandemije izazvane virusom korona.

Zaključkom je preporučeno da turističke agencije ponude potrošaču zamjensko putovanje za nerealizovano turističko putovanje koje je u cijelosti ili djelimično uplaćeno zaključno sa 15. martom, bez obzira na period realizacije u tekućoj godini.