latinica  ћирилица
19/05/2020 |  14:04 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Beograd saglasan da granice budu otvorene 1. juna

Srbija je, s ciljem promovisanja ekonomskih aktivnosti, saglasna da se granice otvore 1. juna, uz primjenu odgovarajućih epidemioloških mjera, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na video-konferencijskom sastanku predstavnika Visokog savjeta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije.
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Gol) -
Aleksandar Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Gol)

 Vučić je naglasio da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granice jedan od ključnih elemenata za podsticanje ekonomije, posebno u oblasti turizma, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Učesnici sastanka, na kojem je razgovarano o postepenom popuštanju mjera radi olakšavanja transporta ljudi i robe, kao i turističkih putovanja između zemalja kvadrilaterale, zaključili su da se sve četiri zemlje uspješno bore sa virusom korona i konstatovali da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno od 15. juna.

Na video-konferenciji je dogovoren i susret Visokog savjeta u Bugarskoj početkom juna, gdje će, prije sastanka Savjeta, biti održan i susret Vučića i premijera Bugarske Bojka Borisova, tokom kojeg je planiran razgovor o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

U saopštenju je navedeno da će to biti prvi susret kojim će biti nastavljena dobra praksa tromjesečnih sastanaka lidera Visokog savjeta.