latinica  ћирилица
19/05/2020 |  15:18 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

Otvorena novoopremljena laboratorija za virusologiju u Bijeljini (FOTO/VIDEO)

U Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini danas je ozvaničen početak rada nove "PCR" laboratorije.
Šeranić u Bijeljini - Foto: RTRS
Šeranić u BijeljiniFoto: RTRS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je ova investicija sa više od 100.000 KM ulaganje za budućnost.

- Ovo je dugoročna priča za razvoj virusologije u Reublici Srpskoj i bijeljinska bolnica, nakon toga i bolnice u Foči i Doboju, biće dio mreže virusološkog nadzora koji će u svijetu biti vrlo važan sa aspekta zdravstvene bezbjednosti i zdravlja građana - rekao je Šeranić i dodao da je to i priprema za oktobar i sezonu gripa i korone koja će se moći desiti u tom periodu.

On je istakao da otvaranje laboratorije u Bijeljini, u kojoj će se za početak dnevno moći raditi 30 do 50 testova na virus korona, kasnije i do 200, pokazuje kako republičke institucije, u saradnji sa lokalnim zajednicama i zdravstvenim ustanovama, mogu da naprave značajne iskorake.

Šeranić je naveo da su bolnice u Republici Srpskoj, osim UKC u Banjaluci, do sada više razvijale bakteriološku dijagnostiku, te naveo da je virusološka dijagnostika mnogo skuplja i traži različite vrste stručnosti i kapaciteta, posebno sa aspekta zaštite zdravstvenih radnika.

Šeranić u Bijeljini (Foto: RTRS)

Najavio je da će u bijeljinskoj laboratoriji raditi dva iskusna mikrobiologa, a u početku će im Institut za javno zdravstvo pružati stručni nadzor i verifikaciju razultata, te izrazio nadu da će vrlo brzo krenuti sa radom u punom kapacitetu.

Šeranić je čestitao rukovodstvu bijeljinske bolnice, zdravstvenim radnicima i svim zaposlenim u zdravstvu, na velikom uspjehu u protekla dva mjeseca u dijagnostici i liječenju u vanrednoj situaciji zbog epidemije virusa korona.

Ministar je pohvalio i bijeljinski Štab za vanredne situacije, navodeći da su dobro radili i da je epidemiološka situacija u gradu stabilna.

Mićić i Šeranić (Foto: RTRS)

Vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini Milica Lovrić istakla je da je uspjeh rezulatat timskog rada i podrške koju je ova zdravstvena ustanova imala od građana, republičkih i lokalnih institucija, navodeći da o tome svjedoči otvaranje "PCR" laboratorije, što je krajem marta najavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Lovrićeva je zahvalila sugrađanima na ličnoj odgovornosti i medijima koji su blagovremeno davali informacije i doprinijeli očuvanju stabilne epidemiološke situacije u Bijeljini, te svima koji su podržali bolnicu moralnno i finansijski.

- Težak period je iza nas, ali virus korona je još prisutan među nama i moramo jačati ličnu odgovornost i dijagnostičke kapacitete da se suprotstavimo nevidljivom neprijatelju i to možemo samo timski - poručila je Lovrićeva.

Novoopremljena laboratorija za virusologiju (Foto: RTRS)

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da prioritet u ovom trenutku treba dati testiranju studenata na virus korona, što je uslov za njihovo vraćanje na školovanje u Srbiju.

Mićić je ocijenio da ova laboratorija jača status Bijeljine kao regionalnog centra i drugog po snazi grada u Republici Srpskoj, te dodao da se u protekla dva mjeseca vanrednog stanja ovaj grad uspješno izborio sa smrtonosnim virusom, zahvaljujući odgovornim građanima koji su vjerovali i poštovali struku.

On je zahvalio i privrednicima regije koji su u ovom periodu donirali više od dva miliona maraka za nabavku respiratora i pomoć u borbi protiv virusa korona.

Laboratorija za virusologiju nalazi se u objektu starog internog odjeljenja bijeljinske bolnice.