latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:09 ⇒ 16:12 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: SDS se izvlači iz dogovora o stranim sudijama

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da su tvrdnje lidera SDS-a Mirka Šarovića da je prenošenje nadležnosti prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH samo izgovor za nepostupanje u skladu sa dogovorom postignutim u Republici Srpskoj po pitanju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Bursaćeva je rekla novinarima da se SDS izvlači iz ove priče.

- Zakon je u redovnoj proceduri i postoji njihova iskazana volja na Ustavnopravnoj komisiji gdje su bili uzdržani - rekla je Bursaćeva novinarima.

Ona je istakla da je ovaj prijedlog usklađen sa Ustavom BiH i ustavnim rješenjima.

- Eksplicitno piše da Narodna skupština Republike Srpske bira dvoje sudija, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH četiri, a troje stranaca predsjednik Evropskog suda za ljudska prava - podsjetila je Bursaćeva.

Ona je istakla da nije bilo načina da se omogući Narodnoj skupštini Srpske da bira troje sudija ako u Ustavu u jasno stoji da bira dvoje.

- To su njihovi izgovori za izvlačenje iz zajedničkog dogovora - rekla je Bursaćeva.

Kada je riječ o predstojećim lolanim izborima, Bursaćeva je izjavila da SNSD-u izbori odgovaraju u svakom trenutku i da se u izmijenjenim okolnostima života izazvanih pandemijom virusa korona mora naći modus da se izbori održe kada su i planirani.

- Smatramo da je Centralna izborna komisija /CIK/ polulegalna, jer u svom sastavu ima dva vrlo sporna člana - rekla je Bursaćeva.

Bursaćeva je dodala da sve što predlaže ovaj CIK i izjave koje daju, vodi ka razvodnjavanju situacije vezane za izborni proces.

- Oni traže izgovore kojih nema - tvrdi Bursaćeva.

Ona je navela da kod lokalnih izbora oko 50 do 60 odsto sredstava obezbjeđuju lokalne zajednice, a ostatak zajedničke institucije.

- Sve što radi CIK smatramo da su izgovori, a ne aktivnosti priprema izbora - rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da se lokalni izbori trebaju održati u predviđenom roku i modifikovano u skladu sa epidemijom.

- Za sada ne vidimo potrebu ni za odgađanjem niti za odugovlačenjem lokalnih izbora - poručila je Bursaćeva.

U BiH bi, prema odluci CIK-a, u oktobru trebalo da budu održani lokalni izbori.