latinica  ћирилица
19/05/2020 |  17:31 ⇒ 17:46 | Autor: SRNA

Magazinović: Izbaciti domaće sudije iz Ustavnog suda BiH

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kaže da podržava inicijativu da se iz Ustavnog suda istjeraju domaće sudije i da sve sudije budu stranci kao garant da to neće biti "stranački poslušnici".
Saša Magazinović (foto: SDP BiH / Saša Magazinović) -
Saša Magazinović (foto: SDP BiH / Saša Magazinović)

- Ako se izuzmu stranci, imaćemo odlučivanje kao u Domu naroda BiH. Јa sam za izbacivanje domaćih sudija Ustavnog suda, pogotovo onih koji su na daljinskom upravljaču stranačkih šefova - rekao je Magazinović novinarima, osvrćući se na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Kada je riječ o Prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u Magazinović je e najavio da će ga podržati, budući da je takav akt prije tri godine i sam podnio u ime 30.000 privrednika.

- Uvredljivo je da bi takav prijedlog trebao biti podloga za neke analize i ne znam do kada se treba analizirati tako nešto - smatra Magazinović i dodaje da to treba biti trajna mjera.

On kaže da Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u u prošlom sazivu Savjeta ministara jednoglasno nije dobio podršku, mada neki poslanici danas "peru ruke" od tog prijedloga.

- To što peru ruke je njihov problem - rekao je Magazinović.

On kaže da "država uzima više nego što vraća privrednicima kada bi uzeli kredite od banaka".

Komentarišući najave da bi lokalni izbori u BiH, najavljeni za oktobar, mogli da budu prolongirani, Magazinović je ocijenio da je riječ o namjeri da se cijela zemlja parališe.

- Izbori su samo jedan od alata. Postalo je jasno da se odgađanjem izbora i njihovim prolongiranjem od cijele BiH počinje praviti Mostar, gdje će jednocifreni broj ljudi odlučivati o budžetima i svim važnim odlukama - rekao je Magazinović.