latinica  ћирилица
19/05/2020 |  17:58 ⇒ 19:37 | Autor: SRNA

Preporuka da poslanici NSRS nose maske i drže fizičku distancu

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavio je Narodnoj skupštini osnovne preporuke koje je neophodno ispuniti prilikom sutrašnje sjednice, među kojima je da poslanici i zaposleni obavezno nose masku i da budu dva metra fizički udaljeni za vrijeme i u pauzama sjednice.
Institut za javno zdravstvo - Foto: RTRS
Institut za javno zdravstvoFoto: RTRS

Institut je preporučio da na ulazu u zgradu Vlade, gdje će biti održana sjednica parlamenta, budu obezbijeđeni dozatori sa sredstvom za dezinfekciju na bazi 70 odsto alkohola, kao i da se mjeri temperatura beskontaktnim toplomjerom.

- Neophodno je obezbijediti dovoljne količine sredstava za dezinfekciju ruku i postaviti ih u salu - navodi se u preporukama Instituta.

Kada je riječ o sistemu ventilacije, odnosno klimatizacije, stav Instituta je da se, u periodu povećanog rizika za prenošenja kovida-19, ne koristi vještačka ventilacija centralnog tipa, ni klimatizacija split sistema, to jeste sistema u kojem vazduh cirkuliše unutar prostorije prolazeći kroz unutrašnju jedinicu klima uređaja bez zamjene sa spoljnim svježim vazduhom.

- Preporuka je da se prostorije provjetravaju prirodno sa osvježavanjem prostora spoljašnjim vazduhom koliko god je to moguće - naglašavaju iz Instituta.

Kada je riječ o prečišćivačima vazduha, iz Instituta navode da oni imaju efekta ukoliko imaju HEPA filtere.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra u konferencijskoj sali Vlade Srpske koja zadovoljava epidemiološke uslove prouzrokovane virusom korona.