latinica  ћирилица
19/05/2020 |  19:54 ⇒ 21:44 | Autor: RTRS

Sve manje građana Srpske otkazuje uplaćena turistička putovanja (VIDEO)

Ljetovanja će ove godine biti, poručuju u turističkim agencijama Republike Srpske. Uvjeravaju građane da je novac, koji su već uplatili za turistička putovanja i odmore bezbjedan, i da će im biti ponuđena zamjenska putovanja.
Sastanak predstavnika turističkih agencija - Foto: SRNA
Sastanak predstavnika turističkih agencijaFoto: SRNA

Ukoliko do kraja naredne godine ne odu na putovanje, novac će im biti vraćen.

Građani koji su uplatili putovanje nemaju razloga za brigu, jer će na odmor na već planiranu destinaciju ili neku zamjensku, otići čim se stvore uslovi za to, poručuju u agencijama.

Onima koji ne iskoriste putovanje novac će biti vraćen početkom 2022. godine.

- Vrijednost koju su uplatili dobiće vrijednosni vaučer. Ugovor koji su prvobitno sklopili biće bez ikakvih troškova storniran i napravljen novi uz mogućnost promjene destinacije za bilo koju drugu - izjavio je predsjednik skupštine Asocijacije turističkih agencija ATARS Velibor Babić.

 

U agencijama poručuju da je važna pomoć Vlade Srpske i Privredne komore kako bi opstali na turističkom tržištu. Sve manje građana, kažu, odlučuje se da otkaže već uplaćeni odmor.

- Svi koji su rezervisali u julu i avgustu ići će na ljetovanje, bez obzira na to da li je u pitanju Grčka ili Turska: Oni koji su rezervisali za šesti mjesec, barem u mojoj agenciji, ići će najvjerovatnije u Hrvatsku, jer sa vaučerom možete otići tamo bez pregleda - izjavio je član Upravnog odbora Asocijacije turističkih agencija Zoran Preradović.

Važno je da se sačuva poslovanje turističkih agencija, ali i da građani ne dođu u situaciju da im propadne novac koji su uplatili za putovanje, istakli su u Područnoj privrednoj komori Banjaluka.

Previše zahtjeva za povrat novca dovelo bi agencije u tešku poziciju. U ovom trenutku, kažu, nisu u mogućnosti da obezbijede sredstva, jer su ona već proslijeđena u inostranstvo ili partnerskim agencijama iz okruženja.

- Većina bi u tom slučaju morala da pokrene stečaj što nije dobro za turističke agencije, ali ni za građane koji bi ostali bez sredstava - naglasio je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Ukupna vrijednost uplaćenih putovanja na tržištu Srpske i Srbije, sa čijim agencijama sarađuju ovdašnje turističke agencije, je oko 180 miliona evra.