latinica  ћирилица
19/05/2020 |  20:47 ⇒ 20:48 | Autor: SRNA

Linta: EU da pošalje poruku Đukanoviću da prestane sa terorom nad SPC

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta apelovao je na EU da se direktno angažuje u rješavanju duboke krize u Crnoj Gori i pošalje jasnu poruku crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću da prestane sa terorom nad Srpskom pravoslavnom crkvom i da odustane od otimanja crkvenih svetinja.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je naveo da je to suprotno crnogorskom Ustavu, kao i brojnim međunarodnim konvencijama i ugovorima koje je Crna Gora potpisala, posebno Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama.

- Krajnje je vrijeme da EU preuzme odgovornost i da, u interesu očuvanja mira i stabilnosti u Crnoj Gori, podstakne suštinski dijalog čiji bi cilj bio da se izmjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti i garantuje vlasništvo SPC nad svetinjama - istakao je Linta u saopštenju.

On smatra da je neophodno i da se odmah pristupi zaključenju temeljnog ugovora između države i SPC po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom.

- Posebno je važno da EU traži od režima u Podgorici da omogući SPC pravo na slobodu okupljanja, što je jedno od ljudskih prava - istakao je Linta.

On je naglasio da Đukanović nastavlja brutalan teror nad SPC izjavom da ne odustaje od otimanja svetinja i da planira da osnuje "crkvu nacionalnih Crnogoraca"

Linta je ukazao i da Đukanović nastavlja da opravdava skandalozno i sramno hapšenje i određivanje pritvora Njegovom preosveštenstvu vladiki budimljansko-nikšićkom Јoanikiju i sveštenicima.

On navodi da je Đukanović na konferenciji za novinare povodom dvije godine od stupanja na dužnost ponovio najbezočnije laži i izmišljotine da SPC tobože želi da upravlja Crnom Gorom, da je negira i nipodaštava, te da želi da određuje njen karakter i pravac razvoja.

- Očigledno je da Milo Đukanović, zarad očuvanja vlasti po svaku cijenu, podstiče sukob i nastoji da sebe predstavi tobože kao patriotu i čuvara integriteta zemlje, a SPC kao tobože petu kolonu koja radi protiv crnogorske države - naveo je Linta.

On je ocijenio da je u pitanju "veoma opasna i neodgovorna politika režima Mila Đukanovića koja može da dovede do tragičnih i nesagledivih posljedica po mir i stabilnost Crne Gore i regiona".