latinica  ћирилица
20/05/2020 |  08:14 ⇒ 10:42 | Autor: SRNA

Nastavljena sjednica PD PS, poslanici o izboru sudija Ustavnog suda

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je danas zasjedanje na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji predviđa da za sudije tog suda budu birani isključivo državljani BiH.

Predlagači zakona su predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović i poslanici Snježana Novaković Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Јakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

U Prijedlogu zakona, koji poslanici treba da razmatraju u prvom čitanju, navedeno je da BiH izborom isključivo državljana BiH treba da obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda BiH.

Na dnevnom redu je u prvom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u zajedničkim institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović.

Poslanici bi danas, u prvom čitanju, trebali da raspravljaju i o Prijedlogu zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, čiji je predlagač Savjet ministara.

Ovim prijedlogom uređuju se uslovi za korištenje elektronskog potpisa, elektronskog pečata, elektronskog vremenskog žiga i usluge elektronske preporučene dostave u pravnom predmetu, upravnim, sudskim i drugim postupcima i sertifikovanja za autentifikaciju internet stranica, kao i sistem identifikacije i uslovi za priznavanje sredstava elektronske identifikcije drugih država.

Pred poslanicima će se naći i nekoliko izvještaja o revizijama u institucijama BiH, među kojima je i Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2017. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Prema Izvještaju, broj izbjeglica iz BiH koje se nalaze van zemlje je 17.694, dok je u BiH trenutno 32.145 porodica, odnosno 96.830 raseljenih lica.

U odnosu na 2016. godinu broj raseljenih se smanjio za 1.744 lica, te je evidentirano 1.061.000 povratnika u BiH.

Ukupna finansijska realizacija u 2017. godini bila je 23.353.018 KM.

Na dnevni red Predstavničkog doma parlamenta BiH je, prvog dana zasjedanja, 15. maja, uvrštena je rezolucija o poštovanju žrtava ustaškog režima koju su predložili poslanici Damir Arnaut, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković Lepić.

Tokom jučerašnjeg zasjedanja s dnevnog reda je skinut zahtjev Savjeta ministara za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, po hitnom postupku.

Poslanici su juče raspravljali o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH u borbi protiv virusa korona, te o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, u prvom čitanju.

U Predstavničkom domu juče je vođena rasprava i o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost po hitnom postupku, koji podrazumijeva donošenje privremene odluke o pomjeranju roka za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca.

Zahtjev poslanika Damira Arnauta /Naša stranka/ za razmatranje Prijedloga zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed pandemije virusa korona juče nije dobio entitetsku većinu da se razmatra po hitnom postupku.