latinica  ћирилица
20/05/2020 |  10:17 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Bošnjački ministri blokiraju odluku o raspodjeli sredstava MMF-a

HDZ je saopštio da su blokadu sredstava MMF-a prouzrokovali isključivo bošnjački ministri, dva puta obarajući odluku o raspodjeli na Savjetu ministara, te istakao da političko djelovanje SDA počiva na aspiraciji za apsolutnom dominacijom u BiH.
HDZ BiH - Foto: ilustracija
HDZ BiHFoto: ilustracija

- Razumljivo je da SDA, kao opciji čije političko djelovanje počiva na aspiraciji za apsolutnom dominacijom BiH, rješenja koja odgovaraju na svačije potrebe nisu ispravna niti dopustiva - ističu iz HDZ-a.

Iz HDZ-a BiH odbacuju, kako su istakli, lažne navode SDA "koja putem selektivnog rodoljublja, parcijalnih informacija i političkih spinova nastoji manipulisati međunarodnom zajednicom i građanima BiH".

- HDZ BiH podsjeća da je Ministarstvo finansija i riznice ispoštovalo sve procedure o navedenom pitanju, uključujući pregovore o aranžmanu, pozitivno izjašnjavanje na Fiskalnom vijeću BiH, potpis memoranduma, predlaganje odluke Savjetu ministara o izdavanju promisorne note, izdavanje i dostavljanje navedene note Centralnoj banci BiH po usvajanju u Savjetu ministara, kao i predlaganje odluke o rasporedu sredstava instrumenta za brzo finansiranje od međunarodnog fonda, u skladu sa dogovorom i navedenim aktima - navode iz HDZ-a.

Ovim putem, naglašavaju u HDZ-u, apeluju na iste bošnjačke političke predstavnike "koji već decenijam uporno, svjesno i namjerno skrnave Ustav, a prozivaju se njegovim najvećim i najpravičnijim braniocima, da prestanu s kontinuiranim i besramnim napadima na demokratiju, jednakost i slobodu, nemarno ugrožavajući građane i evropsku BiH".

- Pozivamo da svoju predanost Ustavu napokon i dokažu poštivanjem jednakosti konstitutivnih naroda, nezavisne izborne volje svih konstitutivnih naroda i odabira legitimnih političkih predstavnika, te uvažavanjem različitosti koje čine tkivo društva i zemlje BiH - navode iz HDZ-a.