latinica  ћирилица
20/05/2020 |  14:12 | Autor: SRNA

Bursać Novaković: Odbaciti negativno mišljenje komisije

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snežana Novaković Bursać izrazila je nadu da će biti odbačeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH i da će BiH imenovanjem domaćih sudija u Ustavni sud konačno pokazati da je suverena i spremna za ulazak u EU.
Snježana Novaković Bursać - Foto: Screenshot
Snježana Novaković BursaćFoto: Screenshot

Bursaćeva je navela da je zanimljivo da je SDS promijenio stav iako je Dragan Mektić bio uzdržan i tim svojim glasom doveo u situaciju da Ustavnopravna komisija za Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH da negativno mišljenje.

- Kako sada stvari stoje, glasovi iz Republike Srpske mogli bi biti u tolikom broju da imamo najmanje deset i da ovo mišljenje vratimo ponovo Ustavnopravnoj komisiji na razmatranje, što bi u ovom trenutku bilo najpravilnije - rekla je Bursaćeva novinarima.

Bursaćeva je dodala da ustavni osnov za ovaj zakonski prijedlog postoji.

- Predlažući zakon u redovnu proceduru klubovi SNSD-a, HDZ-a i Srpski klub imali su namjeru da otvore raspravu i da postignemo konsenzus o prisustvu stranih sudija u Ustavnom sudu BiH - rekla je Bursaćeva, ne želeći da prejudicira bilo kakve amandmane koji bi eventualno mogli da se ulože.

Ona je dodala da su ovo rješenje sačinili pravni stručnjaci stranaka koje su predložile ovaj zakon.

- Mislim da je potrebno da se otvori prava rasprava o suverenitetu ove zemlje, o vladavini zakona, o primjeni Ustava i zaista imamo praksu da Ustavni sud kao najviša pravosudna institucija donosi određene odluke izlazeći iz svoje ustavne nadležnosti i okvira Ustava. To ruši vladavinu prava - rekla je Bursaćeva.

Ona je konstatovala da se u Ustavu ne prejudicira nacionalna struktura sudija Ustavnog suda i da se to ne predviđa ni ponuđenim rješenjem.

- Oni koji predlažu više stranaca u Ustavnom sudu neka krenu od sebe, pa da određena poslanička mjesta preuzmu strani predstavnici. Ako je to evropski put i uspostava suvereniteta, takvima mogu samo da čestitam na političkoj nezrelosti - rekla je Bursaćeva.