latinica  ћирилица
20/05/2020 |  14:19 | Autor: SRNA

Trka "Banjaluka-Beograd" od 4. do 7. septembra

Trka biciklima "Beograd-Banjaluka" biće održana od 4. do 7. septembra, a njeno 14. izdanje našlo se u zvaničnom kalendaru Međunarodne biciklističke unije.
Biciklistička trka Beograd - Banjaluka - Foto: SRNA
Biciklistička trka Beograd - BanjalukaFoto: SRNA

Direktor trke Vladimir Kuvalja izjavio je Srni da pandemija virusa korona nije dozvolila da trka bude održana u aprilu, ali da su njeni organizatori izvojevali važnu pobjedu i pokazali da su cijenjeni u svjetskim krugovima jer su uspjeli da izbore novo mjesto u kalendaru.

Kuvalja kaže da nije želio da prekine tradiciju započetu 2008. godine.

- Učinili smo sve što smo mogli da trka bude održana i ove godine. Posao nije bio nimalo lak jer su i organizatori većih i trka sa dužom tradicijom željeli isto, a mjesta u zgusnutom kalendaru nije moglo biti za sve. Ponosan sam što smo dobili povjerenje u trenutku kada su države poput Francuske, Švajcarske ili Italije ostale bez šest-sedam trka ove sezone - ističe Kuvalja.

Prema njegovinm riječima, kontaktirao je veliki broj ljudi od Egipta do SAD kako bi dobili podršku i na kraju se trud isplatio.

- Organizaciju smo dobili u foto-finišu. Uspjeh je veći jer je u zvaničnom kalendaru i 60. izdanje "Trke kroz Srbiju" koja će biti održana od 31. avgusta do 3. septembra, a kao i prošle godine startovaće u Istočnom Sarajevu - naveo je Kuvalja.

On je dodao da o značaju ovog događaja govori i podatak da nijedan grad domaćin nije otkazao učešće, pa će trasa koja povezuje dva najveća srpska grada sa dvije strane Drine ostati ista.

- Prva etapa voziće se od Beograda do Bijeljine, druga od Bijeljine do Vlasenice, a karavan se potom seli u Brčko odakle će biciklisti voziti do Teslića. Start posljednje etape biće u Derventi, a biciklisti će preko Srpca, Gradiške i Laktaša ući u Banjaluku, gdje će biti voženi krugovi - pojasnio je Kuvalja.

Govoreći o organizaciji trke, Kuvalja je istakao da je pred prvi datum trke bila gotovo zatvorena finansijska konstrukcija, a da su se stvari u međuvremenu zakomplikovale.

- Shvatamo u kakvoj se situaciji nalazi cjelokupno društvo i tako ćemo se i ponašati. Nadam se da ćemo kao i do sada pored lokalnih zajednica imati podršku institucija i sponzora da bismo još jednom bili na nivou zahvaljujući kojem smo postali prepoznatljivi u svijetu biciklizma - rekao je Kuvalja.

Prema njegovim riječima, zdravlje učesnika trke biće na prvom mjestu i sve će biti urađeno u skladu sa preporukama u vezi sa epidemiološkom situacijom.