X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
20/05/2020 |  14:31 | Izvor: SRNA

Dodik: Kutiljero istinski želio da spriječi rat i donese mir

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pisma predsjedniku Portugala Marselu Rabelu de Sozi i generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu povodom smrti Žozea Kutiljera, naglasivši da je Portugal, portugalski narod, ali i cijeli miroljubivi svijet izgubio velikog lidera, diplomatu i istinskog borca za mir.
Milorad Dodik - Foto: Screenshot
Milorad DodikFoto: Screenshot

- Njegova vizija, predanost pravednim rješenjima i borba za mir, bile su pokretač njegove bogate diplomatske karijere. Lider čija zaostavština služi na ponos Portugalcima gdje god da žive, a nama ostalima, prije svega Srbima u BiH, kao primjer čovjeka koji je istinski želio da spriječi rat i donese dogovor, kompromis i mir u uzavrelu atmosferu u BiH devedesetih godina - istakao je Dodik.

Kao što je cijelom svijetu poznato, ali nikada nije naodmet pominjati, posebno generacijama koje dolaze, naglasio je Dodik, Žoze Kutiljero je 90-ih godina postao poznat po svom predsjedavanju mirovnom konferencijom o bivšoj Јugoslaviji 1992. godine.

Dodik je u pismu De Sozi i Guterešu podsjetio da je Kutiljero 1992. godine bio koordinator mirovne konferencije za bivšu Јugoslaviju, tokom portugalskog predsjedavanja EEC, a 2001. godine imenovan je za specijalnog predstavnika Komisije UN za ljudska prava za BiH i Saveznu Republiku Јugoslaviju.

- Kutiljero je, zajedno sa lordom Piterom Karingtonom, 1992. godine predložio plan za rješavanje krize i sprečavanje rata u BiH, a plan je predviđao stvaranje tri konstitutivne nacionalne jedinice, pri čemu bi Srbima i Bošnjacima pripalo po 44 odsto teritorije BiH, a Hrvatima preostalih 12 odsto. Lideri sve tri strane u BiH, Radovan Karadžić, Alija Izetbegović i Mate Boban, taj dokument su potpisali 18. marta 1992. godine, ali je Izetbegović deset dana kasnije, poslije sastanka sa američkim ambasadorom u SRЈ Vorenom Zimermanom, povukao svoj potpis - naveo je Dodik u pismu portugalskom predsjedniku i generalnom sekretaru UN-a.

On je naglasio da su "Srbi zahvalni na viziji, hrabrosti i dosljednosti pokojnog gospodina Kutiljera i zauvijek će čuvati uspomenu na tog velikog čovjeka čiji bi plan, da je ispoštovan do kraja, bez sumnje zaustavio nadolazeći rat, sačuvao živote, imovinu i budućnost svih naroda u bivšoj Јugoslaviji, a naročito u BiH", saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Takođe, sačuvao bi Srbe od nepravedne i neistinite stigme naroda koji je želio rat. Tada, kao i uvijek kroz svoju dugu istoriju, Srbi su željeli mir. Njegova dosljednost da iskreno i bez straha govori istinito o dešavanjima u BiH sa početka devedesetih godina, svrstava ga u malobrojnu grupu iskrenih svjedoka toga doba, i još malobrojniju grupu stranih diplomata koji su željeli dobro svim narodima u BiH - naglasio je Dodik.

Pošto su Srbi uvijek na strani istine i pravde, istakao je Dodik, lik i djelo Žozea Kutiljera jesu i ostaju rijedak primjer prijateljstva prema srpskom narodu.

- U ime Republike Srpske, u ime srpskog naroda, u ime svih nevinih žrtava suludog građanskog rata u BiH, dozvolite da Vama lično, porodici gospodina Kutiljera i portugalskom narodu uputim izraze iskrenog saučešća povodom njegove smrti, kao i izraze izuzetnog poštovanja prema zaostavštini tog velikog Portugalca - naveo je Dodik.