latinica  ћирилица
20/05/2020 |  14:49 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Šukalo: BiH ostaje vazalna zemlja kojom vladaju strani faktori

Marko Šukalo, savjetnik predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, izjavio je da je nakon rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH jasno da neće biti podržan Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, te je u tom smislu ocijenio da BiH ostaje vazalna zemlja 21. vijeka.
Marko Šukalo - Foto: SRNA
Marko ŠukaloFoto: SRNA

Šukalo, koji je i doktorand ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u saopštenju je istakao da je "SDA u savezništvu sa SDS-om i PDP-om u ustavnopravnom i u političkom smislu vezala BiH za brod koji bespomoćno tone".

On je naveo da BiH ostaje jedinstven slučaj zemlje sa neodređenim oblikom uređenja, kojom vladaju strani faktori kroz institucije OHR-a i Ustavnog suda.

- Danas smo imali priliku da na prijedlog SNSD-a bude podržan Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH, kojim bi strane sudije bile izopštene iz sastava tog suda i zamijenjene domaćim. Međutim, bošnjački faktor u BiH očigledno i dalje računa na svesrdnu podršku dijela međunarodne zajednice u namjeri da centralizuju BiH i marginalizuju Republiku Srpsku, što im sigurno neće poći za rukom sve dok SNSD uživa povjerenje građana Srpske - poručio je Šukalo.

On je naglasio da je "najsramnije to što namjere SDA podržavaju stranke iz Srpske - SDS i PDP, što je očigledno nakon današnje rasprave u parlamentu državne zajednice".

Šukalo navodi da je iz nastupa pojedinaca jasno da pomenute stranke neće podržati inicijativu da strane sudije napuste Ustavni sud BiH, čime još jednom pokazuju da su u službi sarajevske čaršije.

- SDS i PDP su definitivno dokazali da su politički virus koji nedvosmisleno ugrožava ustavnu poziciju Republike Srpske. Oni moraju biti svjesni da će odgovarati pred građanima i da se izdajnicima ne praštaju ovakve prodaje nacionalnih interesa - kategoričan je Šukalo.

On je naglasio da će SNSD nastaviti da zajedno sa koalicinim partnerima u Republici Srpskoj i na nivou državne zajednice jača kapacitete Srpske i njenu ustavnu poziciju.

- Vjerujem da građani Srpske uviđaju razliku između državotvorne stranke kakva je SNSD i sarajevskih podanika SDS-a i PDP-a - zaključio je Šukalo.