latinica  ћирилица
20/05/2020 |  15:19 ⇒ 15:20 | Autor: SRNA

Čović: Parlamentarna većina ne postoji

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da parlamentarna većina ne postoji, te da su stavovi svakim danom sve udaljeniji.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- Moguće je da uočite da neke stranke nešto dogovore, ali uzmite današnju i jučerašnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, prethodnu sjednicu i vidjećete da nema dogovora koji zastupa parlamentarna većina. Ide do toga da se svjesno krše zakoni, konkretno Izborni zakon BiH, pa i Ustav kada se imenuju tijela i smjenjuju članovi Centralne izborne komisije - rekao je Čović novinarima.

On je naveo da je jutros imao zatvoren sastanak sa Izetbegovićem o nepostojanju parlamentarne većine i sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, kao i da će održati sastanke sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, SBB-a Fahrudinom Radončićem, te ambasadorima SAD i EU.

- Јedini moj stav po tom pitanju bio je da treba samo da poštujemo Ustav i zakon - rekao je Čović i podsjetio na preciziran dogovor o raspodjeli 330 miliona evra od MMF-a.

On je napomenuo da su ranije na sastanku u Delegaciji EU saopšteni detalji vezani za dogovor o raspodjeli sredstava MMF-a, te da je to trebalo samo pretočiti u adekvatna dokumenta.

- Imamo različite poglede i to je tako. Činjenica je da danas možemo reći da ne postoji parlamentarna većina koju očekujete i da se klubovi dogovore i imaju zajednički stav - rekao je Čović.

On je istakao da treba ići u realizaciju dogovora o raspodjeli 330 miliona od MMF-a, o čemu je u pisanoj formi informisan i MMF.

- Da bi se taj novac plasirao iz Centralne banke BiH postoje jasne procedure i jedino što sada nemamo je odluka Savjeta minsitara koja bi trebala otići kao jasno uputstvo Centralnoj banci. Tu nema nikakve politike i to je posao koji je davno završen, a sve ostalo je nadmudrivanje - rekao je Čović.

Predsjedavajući Doma naroda ukazao je na razliku između prethodnih kredita MMF-a koji su bili dio stend-baj aranžmana i 330 miliona koji nisu dio toga aranžmana, nego su sredstva definisana za potrebe borbe protiv virusa korona.

- Taj kredit nije stend-baj aranžman jer tada postoje drugi uslovi, a ova sredstva su da bi mogli reagovati adekvatno na epidemiju. Takvih kredita je bilo i biće još nekoliko do kraja godine, na desetine, u zavisnosti od finansijskih institucija s kojim pregovaramo - rekao je Čović.

Na pitanje o mogućem odgađanju ovogodišnjih lokalnih izbora, Čović je naveo da bi u tom slučaju BiH prolognirala proces koji je ustavno definisan i ponavlja se svake četiri godine.

On je izrazio nadu da će BiH imati sve preduslove da organizuje lokalne izbore, uvažavajući sve kriterijume koje bi štabovi i eksperti trebalo da daju narednih par mjeseci kada je riječ o epidemiji virusa korona.

Čović je rekao da se "ne bi zanosio" idejom da je sada prilika da se postigne dogovor o objedinjavanju opštih i lokalnih izbora.

- Da bi se to uradilo treba mnoge stvari promijeniti, možda čak i ustavno, a nisam uvjeren da imamo za to kapacitet. Da bi se Ustav promijenio treba dvije trećine u parlamentu. Ne bih se zanosio. Moramo naći ambijent kako organizovati izbore u sada prihvatljivim zakonskim i ustavnim okvirima - rekao je Čović.

Kada je riječ o misi koju je kardinal vrhbosanski Vinko Puljić služio 16. maja u Sarajevu za žrtve Blajburga, Čović je rekao da, što se njega tiče, to je misa kao i svaka druga širom svijeta, te da ne bi to da komentariše.

- Već sam ranije rekao da je misa bila za sve nevino stradale na križnom putu. Svaki zločinac, bez obzira o kome se radi, je zločinac i svaka žrtva je žrtva bez obzira o kome je riječ. I ne vidim niti jednog razloga da dalje komentarišem i buduće mise kojih će biti jako puno za duše ovih ili onih - dodao je Čović.

On je potvrdio da će 28. maja biti održana sjednica Doma naroda, o čemu je danas odluku donio Kolegijum ovog doma.

Odgovarajući na pitanje zašto nisu zakazivane sjednice Doma naroda, Čović je podsjetio na dogovor Kolegijuma da se sačekaju zaključci rada Predstavničkog doma kako bi materijali za sjednicu bili sadržajniji.

- Procjena je bila da će naredni četvrtak sve ono što prođe na Predstavničkom domu biti na sjednici Doma naroda. Najvjerovatnije je i da će brzo biti još jedna sjednica zbog budžeta - rekao je Čović.