latinica  ћирилица
20/05/2020 |  15:23 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Milion dolara za podršku BiH

SAD su putem američke Agencije za međunarodni razvoj /USAID/ obezbijedile dodatnih milion dolara za podršku BiH u borbi protiv pandemije virusa korona.
Vašington (Foto: en.wikipedia.org) -
Vašington (Foto: en.wikipedia.org)

Ova pomoć biće korištena za pripremu laboratorija, aktiviranje sistema za pronalaženje i nadzor slučajeva, podršku tehničkim stručnjacima, te poboljšanje komunikacije o riziku virusa korona, saopšteno je iz USAID-a.

Do danas je američka vlada izdvojila 2,2 miliona dolara kako bi podržala odgovor BiH na pandemiju.

- SAD su već decenijama najveći svjetski pružalac bilateralne pomoći u globalnom zdravstvu. Od 2009. godine, američki poreski obveznici su velikodušno finansirali zdravstvenu pomoć SAD u više od 100 milijardi dolara, te obezbijedili gotovo 70 milijardi dolara humanitarne pomoći - navedeno je u saopštenju.

USAID radi direktno sa lokalnim vlastima, multilateralnim organizacijama, nevladinim organizacijama, privatnim sektorom i drugim partnerima koji se na terenu bore protiv pandemije.

- To uključuje rad sa onima na prvoj liniji borbe protiv pandemije, kako bi se usporilo širenje, obezbijedila briga za pogođene virusom korona, a lokalne zajednice opremile alatima potrebnim za borbu protiv kovid-19. Ključni, spasilački rad USAID-a biće nastavljen - navedeno je u saopštenju.